jaar januari 2015-juni 20

Renovatie P.J. Vethgebouw

Beschrijving

Renovatie P.J. Veth gebouw

Het P.J. Vethgebouw is een bestaand Gemeentelijk Monument gelegen aan de campus van Leiden. In dit gebouw zijn kantoren en onderwijsruimten voorzien. In samenspraak en samenwerking met de architect zijn de installaties volledig vernieuwd en geïntegreerd in het monument.

De installaties zijn in goede samenspraak en samenwerking met de architect ontworpen en in een BIM-model gemodelleerd en afgestemd. Vele installatieonderdelen zijn uit het zicht onttrokken door een slimme infrastructuur. Andere installatieonderdelen zijn juist in het zicht aangebracht en esthetisch ontworpen.
Het BIM-model heeft eraan bijgedragen dat van tevoren alles inzichtelijk was.
De installaties op het dak zijn volledig uit het zicht opgesteld.
De luchtbehandeling, koeling en warmteopwekking is op de zolder geïntegreerd met een horizontale infrastructuur over de zoldervloer en van daaruit is het gebouw met meerdere verticale schachten gevoed. In het souterrain zijn de elektra en dataruimten opgenomen die vanaf de onderzijde dezelfde schachten van kabels voorzien.
Op de verdiepingen zijn in de houten vloeren de elektraleidingen aangebracht naar de verlichting en de wanden voor de aansluitvoorzieningen. 
De geconditioneerde lucht is door luchtverdeelslangen toegevoerd in de ruimten en wordt afgezogen door roosters in de schachtwanden.
Op deze wijze is een modern aangenaam klimaat gerealiseerd waarbij de installaties esthetisch afgestemd in het monument zijn opgenomen.

 

 

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ronald Hessing

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

Universiteit Leiden

Architect

Hoek & de Wit Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 4850 m2

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 33 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam. Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 33 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Ronald Hessing

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31651837082

"Uitdaging is om wensen, mogelijkheden en budgetten op één lijn te krijgen"

Halmos staat voor een gemoedelijke sfeer, prettige samenwerking en goed persoonlijk contact. Maar ook voor uitdagende en inspirerende projecten. Die combinatie maakt het hier zo leuk.

Halmos staat voor mij voor een gemoedelijke sfeer, prettige samenwerking en goed persoonlijk contact. Maar ook voor uitdagende en inspirerende projecten. Die combinatie maakt het werken bij Halmos juist zo leuk. Technisch gezien krijg ik hier de mogelijkheid om aan de meest innovatieve en hoogwaardige installaties te mogen werken, zowel aan de advieskant als bij het ontwerp. De uitdaging is steeds opnieuw om wensen, mogelijkheden en beschikbare budgetten op één lijn te krijgen, of het nu gaat om eenvoudige optimalisaties van bestaande installaties of om het ontwerp van de meest complexe installatievormen voor een nieuwbouwsituatie. De afgelopen jaren kreeg ik de kans om me steeds verder te specialiseren in verschillende installaties, met name in warmte- en koudeopslagsystemen. Door persoonlijke inzet en aandacht lukt het steeds om deze complexe installaties goed werkend te krijgen, zodat ze ook op lange termijn daadwerkelijk de beloofde resultaten behalen.

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

" Wat ik vooral interessant vind aan ons werk..."

Wat ik vooral interessant vind aan ons werk is dat we uit het niets langzaam maar zeker iets moois zien ontstaan. Van de eerste schetsplattegronden tot de oplevering van een nieuw gebouw met tevreden gebruikers; in elke fase voegt Halmos kennis en waarde toe. Zelf doe ik dat voor wat betreft de elektrotechnische installaties bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Daarvoor maak ik voorlopige ontwerpen, stel ik bestekken op en verzorg ik de bijbehorende tekeningen, berekeningen en ramingen. Het kan gaan om licht- en krachtinstallaties, beveiligingsinstallaties en data-installaties. Soms ook heb ik te maken met het ontwerp van een transport- of een gevelonderhoudsinstallatie. Na de bestekfase ondersteun ik de uitvoering, tot de oplevering aan toe. Zo controleer ik de werktekeningen en meer- en minderwerken, doe ik opnames en houd ik toezicht op locatie. Juist het feit dat ik in dit werk contact heb met zo veel verschillende partijen, maakt het werk zo leuk. Het ene moment zit ik aan tafel met een architect, dan weer met een opdrachtgever, een eindgebruiker, een leverancier, een installateur of een collega.