Universiteit Leiden wilde een monumentaal gebouw in Den Haag renoveren en uitbreiden tot een moderne onderwijslocatie voor Faculteit Campus Den Haag. Halmos stelde een voorlopig en definitief ontwerp op, stelde het bestek samen, beoordeelde de aanbesteding en deed de directievoering van het project.
In het gebouw aan de Casuariestraat 16 en Schouwburgstraat 2 woonden jarenlang krakers, totdat de Universiteit Leiden het plan opvatte om deze panden om te vormen tot een onderwijsgebouw voor de Faculteit Campus Den Haag. Architectenbureau Liag verzorgde het ontwerp, waarbij het monumentale karakter behouden bleef. Via de vloeraansluitingen naar de bestaande gevel creëerde de architect diverse verschillende vloerniveaus in de nieuwbouw, waardoor echter wel een complexe installatie-infrastructuur ontstond.
Het gebouw bevat door het ontwerp diverse ontmoetingsplekken, onderwijsruimten met een grote collegezaal en een Living Lab, waar studenten met de nieuwste digitale en audiovisuele hulpmiddelen aan onderwijs- en onderzoeksprojecten werken. Doordat wij voorstelden om een sprinklerinstallatie toe te passen, werd het mogelijk om van de diverse onderwijsruimten een open indeling met vides en ontmoetingsplekken te maken.
Voor de warmteopwekking pasten wij in ons ontwerp de bestaande stadsverwarming toe. Om ook te kunnen koelen, kozen we voor de koudeopwekking een koelmachine in splitopstelling. Vanwege de stedelijke ligging van het pand hebben we daarbij extra streng gelet op de bijbehorende geluidseisen.
Om een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht te garanderen, kwamen we uit op gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Ook is hierin de mogelijkheid van koeling voorzien. Het systeem regelt de hoeveelheid ventilatielucht op basis van aanwezigheid en kwaliteit van de lucht per ruimte. Voor de verwarming pasten we radiatoren toe, aangevuld met naverwarming via de lucht. Omdat het Living Lab een grote hoeveelheid moderne IT-middelen bevat, hebben we hier een koelplafond gecreëerd.
Voor de kantoren op de bestaande zolderverdiepingen kozen we, vanwege de zeer beperkte bouwhoogte, voor vierpijps wandinductie-units in een gevelomkasting die naar wens kunnen koelen of verwarmen. Ook voor de verlichting zijn daglichtregelingen en aanwezigheidsdetectie in het ontwerp meegenomen.
Door verschillende vloerniveaus in de nieuwbouw ontstond een complexe installatie-infrastructuur waarvoor creatieve oplossingen nodig waren.
Universiteit Leiden
Technisch Beheer en Projecten
LIAG Architekten en bouwadviseurs
Totaal gebouwoppervlak: 5.177 m²