jaar 2009

Hogeschool Windesheim in Zwolle

Nieuwbouw van een markant, prijswinnend onderwijsgebouw dat energiezuinigheid combineert met gebalanceerde ventilatie en warmteterugwinning.

  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle
  • Hogeschool Windesheim in Zwolle

Beschrijving

Slimme installaties versterken duurzame karakter van Hogeschool Windesheim

Gebouw X is de eerste gerealiseerde nieuwbouw binnen het masterplan voor de campus van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het onderkomen voor de faculteiten Journalistiek en Economie dankt zijn naam en uiterlijk aan de drieduizend driehoekige ruiten, die voor een X-patroon op de gevel zorgen. Dit project won in 2011 de verkiezing BNA Gebouw van het jaar. Halmos tekende voor ontwerp van alle installaties.

De architect Broekbakema ontwierp het gebouw dat multifunctioneel in gebruik is voor zowel onderwijs als buitenschoolse activiteiten. Een deel van het gebouw kent een totaal open structuur waarin de onderwijsgebieden en plekken voor zelfwerkzaamheden naadloos in elkaar overlopen. Door het toevoegen of verwijderen van scheidingswanden ontstaan gebieden die voor diverse onderwijsvormen geschikt zijn. De installaties sluiten aan op dit open beeld. Zo maken sprinklerinstallaties de open structuur mogelijk. En langs de gevel hebben we een ingenieus gecombineerde verwarming- en kabelplint toegepast.

Gebalanceerde ventilatie

Voor een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht kozen wij voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Daarnaast is ook voorzien in koeling. De hoeveelheid ventilatielucht regelen we op basis van aanwezigheid en op kwaliteit van de lucht per ruimte of zone. Aan de hand van thermische en CFD-simulaties (Computational Fluid Dynamics) bepaalden we het installatieconcept. Alle toegevoerde lucht in de onderwijsruimten stroomt over in het atrium, waar de lucht centraal wordt afgezogen. Om een goed binnenklimaat te garanderen zonder energie te verspillen is CO2-detectie toegepast, zodat het gebouw alleen ventileert wanneer het nodig is.

Duurzaamheid

Het slimme materiaalgebruik in combinatie met de flexibele en compacte opzet van Gebouw X maakt het een zeer duurzaam gebouw. Ook de klimaat- en verlichtingsinstallaties spelen hierbij een rol. Warmte wordt opgewekt door een energiezuinige warmtepomp en de luchtbehandelinginstallatie maakt gebruik van een energiebesparend warmtewiel. Ook de verlichting draagt bij aan energiebesparing: de opdrachtgever koos voor energiezuinige armaturen met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Daarmee behaalt het gebouw de meest duurzame waardering: het A-label. Tevens ontwikkelden we een masterplan voor de energie- en leidingeninfrastructuur, zo dat een flexibele groei mogelijk is.

Opwekking van de warmte gebeurt via een energiezuinige warmtepomp. En de luchtbehandelinginstallatie maakt gebruik van een energiebesparend warmtewiel.

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Ed Rooijakkers

Directielid/ Adviseur Bouwfysica

meer over

Opdrachtgever

Christelijke Hogeschool Windesheim

Architect

Broekbakema

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 16.500 m²

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 33 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam. Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 33 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'

Ed Rooijakkers

Directielid/ Adviseur Bouwfysica +31653167175

"Volledige vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en te leren"

Monitoring, commissioning en Duurzaam Beheer en Onderhoud zijn instrumenten om er zeker van te zijn dat we het maximale uit gebouwen en technische voorzieningen halen.

Ruim 30 jaar geleden begon ik bij Halmos Adviseurs met destijds de motivatie om hier mijn eerste carrière als voorman/maatvoerder/timmerman en mijn latere studie natuurkunde te kunnen combineren. Ik had immers zowel 'bouw' als 'fysica' gedaan. Dus de combinatie 'bouwfysica' leek mij vanzelfsprekend. In de praktijk bleek bouwfysica toch een heel ander vak, zodat er voor mij veel te leren en te ontdekken viel. Ik kon mijn nieuwsgierigheid en interesse naar nieuwe dingen hier flink botvieren. Die ruimte was er, is er nog steeds en ook die nieuwsgierigheid is gebleven. Gelukkig maar, want er is op het vlak van installaties, modelvorming en computersimulaties erg veel te ontdekken en te leren. Ik verwonder me nog elke dag dat de dingen die we verzinnen ook echt kunnen worden gemaakt. Met veel trots bezie ik dan het resultaat: WKO met warmtepompintegratie, duurzame infrastructuur, daglichtsystemen en -simulaties, binnenklimaat in complexe ruimtes en atria, voorspellingen voor energiebesparing en haalbaarheidsstudies. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waarbij ik de afgelopen jaren aan de wieg heb mogen staan.

De laatste jaren besteed ik veel aandacht aan monitoring, commissioning en natuurlijk Duurzaam Beheer en Onderhoud. Daarmee kunnen we er zeker van zijn dat we het maximale uit gebouwen en technische voorzieningen halen.Halmos bood me steeds weer de volledige vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en me in onderwerpen te verdiepen die mij boeien of waarnaar ik nieuwsgierig ben. Zelfs als dit niet direct een commercieel voordeel, ontwerp of product oplevert. Zo leer ik dagelijks nieuwe dingen over uiteenlopende onderwerpen die ik weer op collega's overdraag. Dat geeft het werken bij Halmos enorm veel voldoening en plezier.'