Gebouw X is de eerste gerealiseerde nieuwbouw binnen het masterplan voor de campus van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het onderkomen voor de faculteiten Journalistiek en Economie dankt zijn naam en uiterlijk aan de drieduizend driehoekige ruiten, die voor een X-patroon op de gevel zorgen. Dit project won in 2011 de verkiezing BNA Gebouw van het jaar. Halmos tekende voor ontwerp van alle installaties.
De architect Broekbakema ontwierp het gebouw dat multifunctioneel in gebruik is voor zowel onderwijs als buitenschoolse activiteiten. Een deel van het gebouw kent een totaal open structuur waarin de onderwijsgebieden en plekken voor zelfwerkzaamheden naadloos in elkaar overlopen. Door het toevoegen of verwijderen van scheidingswanden ontstaan gebieden die voor diverse onderwijsvormen geschikt zijn. De installaties sluiten aan op dit open beeld. Zo maken sprinklerinstallaties de open structuur mogelijk. En langs de gevel hebben we een ingenieus gecombineerde verwarming- en kabelplint toegepast.
Voor een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht kozen wij voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Daarnaast is ook voorzien in koeling. De hoeveelheid ventilatielucht regelen we op basis van aanwezigheid en op kwaliteit van de lucht per ruimte of zone. Aan de hand van thermische en CFD-simulaties (Computational Fluid Dynamics) bepaalden we het installatieconcept. Alle toegevoerde lucht in de onderwijsruimten stroomt over in het atrium, waar de lucht centraal wordt afgezogen. Om een goed binnenklimaat te garanderen zonder energie te verspillen is CO2-detectie toegepast, zodat het gebouw alleen ventileert wanneer het nodig is.
Het slimme materiaalgebruik in combinatie met de flexibele en compacte opzet van Gebouw X maakt het een zeer duurzaam gebouw. Ook de klimaat- en verlichtingsinstallaties spelen hierbij een rol. Warmte wordt opgewekt door een energiezuinige warmtepomp en de luchtbehandelinginstallatie maakt gebruik van een energiebesparend warmtewiel. Ook de verlichting draagt bij aan energiebesparing: de opdrachtgever koos voor energiezuinige armaturen met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Daarmee behaalt het gebouw de meest duurzame waardering: het A-label. Tevens ontwikkelden we een masterplan voor de energie- en leidingeninfrastructuur, zo dat een flexibele groei mogelijk is.
Opwekking van de warmte gebeurt via een energiezuinige warmtepomp. En de luchtbehandelinginstallatie maakt gebruik van een energiebesparend warmtewiel.