Casuariestraat te Den Haag
Het monumentale gebouw aan de Casuariestraat 16 en Schouwburgstraat 2 is jarenlang gekraakt geweest, totdat de Universiteit Leiden met de plannen kwam om deze panden te renoveren en nieuw uit te breiden tot een modern kantoor en onderwijsgebouw voor de Faculteit Campus Den Haag.
Architectenbureau Liag heeft hiervoor een ontwerp gemaakt, waarbij het monumentale karakter behouden bleef. De vloeraansluitingen naar de bestaande gevel hebben geleid tot diverse verschillende vloerniveaus in de nieuwbouw, waardoor een complexe installatie-infrastructuur is ontstaan.
In het gebouw zijn ondergebracht ontmoetingsplekken, onderwijsruimten met een grote collegezaal en een Living Lab, waar met de nieuwste digitale en audio/visuele hulpmiddelen aan onderwijs-/onderzoekprojecten wordt gewerkt. Op de bovenste twee verdiepingen zijn de kantoren geprojecteerd met vides om de ruimten in de kapconstructie een goede beleving te geven.. Op de 1e verdieping is een grote vergader/board room geprojecteerd. Verder is er een centraal gelegen restaurant op de begane grond met een uitgebreide bereidingskeuken. De spoelkeuken is in de kelder.
Door de toepassing van een sprinklerinstallatie is het mogelijk gemaakt om een open indeling van de diverse onderwijsruimten met vides en ontmoetingsplekken te maken.
Voor de warmteopwekking is gebruik gemaakt van de bestaande stadsverwarmingsaansluiting. Voor de koudeopwekking is gebruik gemaakt van een koelmachine in splitopstelling, vanwege de stedelijke ligging en de daarbij behorende geluidseisen.
Voor een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht is gekozen voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Hierbij is tevens voorzien in koeling met ene koelmachine op het dak conform de richtlijnen van de Gemeente Den Haag, dus geen vervuiling van dakaaanzichten door techniek.. De hoeveelheid ventilatielucht wordt op basis van aanwezigheid en kwaliteit van lucht per ruimte geregeld. Voor de verwarming zijn radiatoren toegepast en luchtnaverwarming. Door de moderne IT-middelen is de Living Lab voorzien van een koelplafond.
Voor de bestaande zolderverdiepingen met kantoren is vanwege de zeer beperkte bouwhoogte gekozen voor 4-pijps wandinductie-units (met koelen en verwarmen) in een gevelomkasting.
Daglichtregelingen en aanwezigheidsdetectie voor verlichting zijn ook in het ontwerp meegenomen.