jaar maart 2015-augustus

Herontwikkeling Wijnhavenkwartier

Beschrijving

Herontwikkeling Wijnhavenkwartier
In het voormalige gebouw van het Ministerie van Justitie en Binnenlandse zaken aan de Wijnhaven is de University college The Hague van de Universiteit Leiden gehuisvest. Halmos heeft volledige installatie ontwerp verzorgt voor zowel de casco alsmede de inrichtingsinstallaties. Het klimaat technische ontwerp van de collegezalen heeft veel aandacht gehad en is 100 % afgestemd met de bouwfysisch en akoestisch adviseur, de interne medewerkers van de bouwfysica afdeling van Halmos hebben hier een grote rol ingespeeld. De variabel regelbare luchthoeveelheid wordt vanuit de vloer ingeblazen met en hoog in de ruimte afgevoerd .Dit heeft geresulteerd in een zeer prettig leefklimaat in de grote zalen. Een groot auditorium met twee grote collegezalen van 650 en 350 personen kunnen separaat maar ook gezamenlijk worden gebruikt. Deze collegezalen zijn voorzien in multifunctionele AV-presentatie installaties voor een breed gebruik. Naast deze grote college zalen zijn nog 3 collegezalen van 100 tot 150 personen opgenomen en circa 30 leslokalen voor 30 personen. Het flexibel onderwijsconcept bestaat uit vele soorten studiehoeken, treincoupés, kleine en grotere overleg plekken/projectruimten, studielandschappen enz. De collegeruimten zijn flexibel in te richten en in tweeën op deelbaar, afhankelijk van gebruik zijn er twee projectielocaties gecreëerd.

Er is voorzien in een diversiteit van aansluitmogelijkheden in de vloer en wanden bestemd voor opladen laptops etc. geïntegreerd in de meubels. Middels Wielandtechniek zijn de meubels door koppelbaar. Het restaurant is multifunctioneel ingericht met verschillend meubilair en indelingen zodat in een variëteit van settings gestudeerd en overlegd kan worden.
De innovatieve kantoorindeling t.b.v. van de organisatie en de decanen en professoren is voor de Universiteit nieuw. De kantoorinrichting heeft een mix van open structuur en kantoorcellen. In de open structuur zijn diverse soorten werkplekken en overlegplekken gemaakt volgens het lounge-, treincoupe-, huiskamer type enz. Ook de concentratiecellen ontbreken niet. De werkplekken zijn voorzien in aansluitvoorzieningen vanuit de vloeren/wanden en/of plafond.
Kortom het kantoorgedeelte en het onderwijsgedeelte is voorzien van een moderne inrichting met de meest moderne voorzieningen om het nieuwe werken en leren optimaal te voorzien.
Het luchtbehandelingssysteem is variabel volume uitgevoerd zodat nooit meer lucht wordt toegevoerd dan strikt noodzakelijk.
Wegens de geringe bestaande hoogte is gekozen voor het toepassen van klimaatplafond.
Het laag temperatuur verwarmingssysteem en hoog temperatuur koelsysteem is aangesloten op een warmte- en koudeopslagsysteem.

 

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

meer over

Wout van den Haak

Engineer Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Universiteit Leiden

Architect

Studio Leon Thier Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 10.300 m2 BVO

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 33 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam. Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 33 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

" Wat ik vooral interessant vind aan ons werk..."

Wat ik vooral interessant vind aan ons werk is dat we uit het niets langzaam maar zeker iets moois zien ontstaan. Van de eerste schetsplattegronden tot de oplevering van een nieuw gebouw met tevreden gebruikers; in elke fase voegt Halmos kennis en waarde toe. Zelf doe ik dat voor wat betreft de elektrotechnische installaties bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Daarvoor maak ik voorlopige ontwerpen, stel ik bestekken op en verzorg ik de bijbehorende tekeningen, berekeningen en ramingen. Het kan gaan om licht- en krachtinstallaties, beveiligingsinstallaties en data-installaties. Soms ook heb ik te maken met het ontwerp van een transport- of een gevelonderhoudsinstallatie. Na de bestekfase ondersteun ik de uitvoering, tot de oplevering aan toe. Zo controleer ik de werktekeningen en meer- en minderwerken, doe ik opnames en houd ik toezicht op locatie. Juist het feit dat ik in dit werk contact heb met zo veel verschillende partijen, maakt het werk zo leuk. Het ene moment zit ik aan tafel met een architect, dan weer met een opdrachtgever, een eindgebruiker, een leverancier, een installateur of een collega.

Wout van den Haak

Engineer Werktuigbouw

" Als engineer bij Halmos ben ik..."

Als engineer bij Halmos ben ik verantwoordelijk voor het ontwerpen van klimaatinstallaties in de breedste zin van het woord. Daartoe behoort het opstellen van schetsontwerpen en definitieve ontwerpen, maar ook van werkomschrijvingen, richtlijnen, voorwaarden en bestekken. Als alles netjes op papier staat en het echte werk begint, blijf ik uiteraard betrokken bij de uitvoering. Zo kom ik over de vloer bij scholen, woonwarenhuizen en kantoren, bij de Eerste Kamer en casino’s. Wat mij aanspreekt in Halmos is dat het een compact en dynamisch bedrijf is met een enorme variatie in projecten. Vakbekwaamheid en zelfontplooiing staan hier hoog in het vaandel en iedereen krijgt voldoende ruimte om initiatieven te nemen en verantwoordelijkheden te pakken. Natuurlijk werken we allemaal hard, maar tegelijkertijd is er ruimte voor persoonlijk contacten in een vertrouwde en ongedwongen sfeer. Ik kwam in 2002 bij Halmos in dienst, zes maanden na afronding van mijn studie Hogere Installatie Techniek in Utrecht. Dat ik het hier nog altijd erg naar mijn zin heb, komt door al die positieve eigenschappen, die je maar zelden in één bedrijf terugvindt.