Het Langeveld gebouw Erasmus Universiteit Rotterdam
Het Langeveld Building is uniek door de toepassing van een innovatief en revolutionair ventilatiesysteem dat maximaal gebruik maakt van de natuurlijke krachten. Dit zogenaamde Earth, Wind & Fire systeem is door Halmos geïnitieerd en ontworpen in opdracht van BAM.
Het systeem maakt maximaal gebruik van windkracht door op de wind gerichte luchtinlaat en een venturi in de afzuiging. De buitenluchtaanzuig wordt middels een klimaatcascade voortgestuwd en geklimatiseerd. In een verticale schacht wordt water gesproeid waarmee de lucht wordt gekoeld of verwarmd, gewassen en waardoor de luchtdruk toeneemt. Deze lucht wordt door een transportsysteem met een zeer lage weerstand verspreid in het gebouw. Centraal wordt de lucht afgevoerd door een zonneschoorsteen. Dit systeem zorgt ervoor dat het totale energieverbruik van ventilatoren, koeling en verwarming circa 50% lager is dan een luchtbehandelingssysteem met luchtbehandelingskasten. Back up ventilatoren zorgen voor een garandeerde luchtstroom. Een geïntegreerd warmteterugwinsysteem zorgt ervoor dat geen energie wordt verspild. Hiermee wordt ook extra warmte gewonnen voor warmteladen in het WKO-systeem.
Door de luchttoevoer en door vloerverwarming en vloerkoeling wordt de temperatuur in de ruimten geregeld.
Er wordt 130.000 m³/h geventileerd dat voor 3000 leerlingen een zeer hoge luchtkwaliteit biedt.
Het gebouw is ongeveer 8.750 m² groot en is een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Bij de bouw zijn zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt, die onder meer afkomstig zijn van andere gebouwen van de Erasmus Universiteit. De constructie van het atrium is uitgevoerd met boomstammen, afkomstig van een door Staatsbosbeheer beschermd natuurgebied in het kader van natuurbeheer.
Verder is het gebouw geheel energieneutraal. Het wekt zijn eigen energie op door zonnepanelen op het dak en maakt gebruik van een warmtepomp en WKO. Het dak doet eveneens dienst als waterbuffer bij zware regenval. Hierdoor is het gebouw klaar voor eventuele klimaatveranderingen. Door een rijke variatie aan lokale beplanting in het atrium en de toepassing van groene wanden is er échte natuur zichtbaar en voelbaar in het gebouw.
Door de centraal gegroepeerde kernen strategisch te positioneren is een flexibel aanpasbaar gebouw ontstaan.
Alle genomen maatregelen hebben ertoe geleid dat een BREEAM Outstanding certificaat is behaald.
Het gebouw is in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.
Voor nadere informatie zie link http://lnkd.in/ey4q6NHV
BAM Groep
Paul de Ruiter Architects
Totaal gebouwoppervlak: 8.750 m2