jaar 2014

Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer

De installaties in dit onderwijs- en zorggebouw bieden de gebruikers ondersteuning bij hun handicap.

  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer
  • Onderwijs- en zorgcomplex ZOC te zoetermeer

Beschrijving

Speciale installaties voor mensen in Zorg-Onderwijs-Centrum

In opdracht voor Kentalis stelden we een advies op voor de realisatie van een speciaal onderwijs- en woonzorgcomplex, het ZOC, in Zoetermeer. Bij de start van het project had men de wens om tevens zes woningen voor cliënten en 42 appartementen voor particulieren te realiseren. Uiteindelijk zijn de woningen niet doorgegaan, maar is er wel een heel bijzonder onderwijs- en zorggebouw neergezet.

Het nieuwe Zorg-Onderwijs-Centrum richt zich op kinderen, jongeren en volwassenen die moeite hebben met horen of communiceren. Ze zijn doof of slechthorend, doofblind of hebben ernstige communicatieproblemen. Soms gecombineerd met een verstandelijke beperking, motorische of psychiatrische problemen. Om deze mensen extra ondersteuning te bieden, adviseerden en ontwierpen wij installaties die deze mensen ondersteunen, zoals een verlichtingsinstallatie met een zeer hoge gelijkmatigheid of de toepassing van materialen met sterke kleurcontrasten.

Installaties voor vakonderwijs

Voor het vakonderwijs ontwierpen we ook de installaties voor de hout- en metaalwerkplaats, de afdeling koken, verzorging en groen onderwijs. Het hele project bestaat uit twee gebouwen. De ovale vorm waarin de gebouwen staan is zodanig gekozen dat onderwijsvoorzieningen en zorg- en kantoorvoorzieningen dicht bij elkaar staan. Tevens hebben we voor het complex een warmte- en koude-opslagsysteem ontwikkeld, voorzien van een warmte- en koudebron. Hiermee wordt het gehele gebouw via een afgiftesysteem in de vloeren verwarmd en gekoeld.

Vanuit een WKO-systeem wordt het hele gebouw via de vloeren verwarmd en gekoeld.

 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Kentalis

Architect

Inbo

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 8.930 m²

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.