jaar 2012

Nieuwbouw energiezuinig scholencomplex in Lisse

Ontwerp voor een gecombineerde huisvesting van basisscholen, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang in een gezond en energiezuinig gebouw.

  • Nieuwbouw energiezuinig scholencomplex in Lisse
  • Nieuwbouw energiezuinig scholencomplex in Lisse
  • Nieuwbouw energiezuinig scholencomplex in Lisse
  • Nieuwbouw energiezuinig scholencomplex in Lisse
  • Nieuwbouw energiezuinig scholencomplex in Lisse

Beschrijving

Brede school Nassaupark energiezuinig en gezond

Voor de nieuwbouw van de brede school Nassaupark in Lisse verzorgde Halmos het ontwerp en de engineering. Een combinatie van functies leidt tot een efficiënt gebruik van ruimte en energie. De gekozen balansventilatie is een garantie voor een gezond binnenklimaat voor jonge kinderen.

De Brede school Nassaupark biedt kinderen van nul tot twaalf jaar een dagarrangement van 7.30 tot 18.30 uur. Leren, spelen, sporten, plezier maken, cultuur en relaxen; alles op één plek in een vertrouwde omgeving. Basisscholen de Tweemaster en de Willibrord ontwikkelden samen met SKOL Kinderopvang hiervoor een uniek, ruim en prachtig gebouw. Samen gebruiken zij de algemene ruimten waaronder een sportruimte.

Installatieconcept

Bij het ontwerp in dit gebouw kozen we een installatie met balansventilatie en warmteterugwinning. Dit is een energiezuinige oplossing die een gezond binnenmilieu garandeert. Een collectieve warmte- en koudeopslagsysteem (WKO-installatie) met zonnecollectoren voorziet in de energievraag. Deze installatie deelt het Nassaupark met het nabijgelegen Fioretti college en een nieuw sportgebouw. Daarnaast zorgen we voor een laag elektriciteitsverbruik door gebruik te maken van energiezuinige led-verlichting en zonnepanelen met teruglevering aan het openbare net. Het geheel resulteert in een gezond gebouw met een laag energiegebruik. Hierbij voldoet het gebouw aan alle criteria van het concept Frisse Scholen.

Resultaat is een gezond gebouw met een laag energiegebruik dat voldoet aan alle criteria van het concept Frisse Scholen.

 

 

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

" 'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots..."

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

Stichting Openbaar Basisonderwijs Duin- en Bollenstreek

Architect

BBHD architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 4.016 m²

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'