jaar 2000

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag

Inpassen van moderne installaties in een historisch pand bezorgt het KABK in Den Haag een uniek onderdak.

  • Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag
  • Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag
  • Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag

Beschrijving

Telematicanetwerk en mechanische afzuiging in bijzonder pand in Den Haag

Bij de renovatie en nieuwbouw van de historische locatie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag adviseerde Halmos het installatieconcept, zoals gebalanceerde afzuiging en een nieuw telematicanetwerk, en begeleidde de uitvoering.

De KABK bestaat al sinds 1682. In 1937 werd op de Prinsessegracht een markant academiegebouw voltooid, ontworpen door Plantenga, Buijs en Lürsen. Met respect voor de oorspronkelijke architectuur brachten de architecten van Mourik Vermeulen een nieuwe structuur aan in dit bijzondere gebouw.

Lokalen voor vele kunstvormen

Deze unilocatie van 16.000 m2 bestaat uit het oorspronkelijke gebouw van de KABK, dat met een volledig nieuwbouwgedeelte van een daarachter gelegen kantoorgebouw is samengevoegd. In de locatie bevinden zich theorielokalen, practicumlokalen voor schilderen, tekenen, metaalbewerking en houtbewerking, fotografiestudio’s en diverse soorten drukkerijen.

Unieke uitstraling

Bij het ontwerp en de uitvoering van de installaties hielden wij de unieke uitstraling van het historische gebouw in ogenschouw. De theorielokalen zijn voorzien van mechanische afzuiging en natuurlijke toevoer, de specifieke ruimten zijn gebalanceerd geventileerd. Voor het totale complex is een nieuw telematicanetwerk voorzien van bekabeling in de categorie 5e.

Alle practicumlokalen zijn gebalanceerd geventileerd terwijl andere ruimten weer mechanische afvoer en natuurlijke toevoer hebben.

 

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw

" Integraliteit in advisering en ontwerp..."

meer over Ruben Habraken

Opdrachtgever

College van bestuur
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

Architect

Van Mourik Vermeulen Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 16.000 m²

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw +31622488426

"Integraliteit is één van de sterke eigenschappen van Halmos"

Nolet Distillery was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we met onze integrale oplossingen konden bieden. Het distilleerproces werd hierdoor efficiënter en duurzamer.

Integraliteit in advisering en ontwerp beschouw ik als één van de, zo niet de sterkste eigenschap van Halmos. Een goed voorbeeld daarvan is het project Nolet Distillery in Schiedam, een bedrijf dat jenever en wodka produceert. Hier zijn we erin geslaagd om gebouw- en procesinstallaties te integreren voor wat betreft de warmte- en koude-uitwisseling. In het traditionele distilleerproces werd het product, de alcoholdamp, afgekoeld tot een vloeistof door het via een spiraal door een koelkuip met koud drinkwater te leiden. Het opgewarmde drinkwater kwam vervolgens in het riool terecht. Wij hebben dit systeem volledig omgevormd door, in eerste instantie, warmte op te vangen en te bufferen en vervolgens de alcoholdamp door vrije koelers op het dak te leiden. Tot slot koelt een warmtewisselaar de alcohol verder terug naar de gewenste temperatuur. Deze warmtewisselaar is weer gekoppeld aan het koelsysteem van het bedrijf, een koudeopslagsysteem in de bodem dat koelt met grondwater. Al deze ingrepen maakten het proces efficiënter en duurzamer. We hebben zelfs voor dit bedrijf nieuwe distilleerketels ontworpen, de productie daarvan begeleid en de inbedrijfstelling gemonitord. Hierbij hebben we, naar wens van de opdrachtgever, de traditionele koelkuipen hergebruikt en voorzien van nieuwe leidingen, kleppen en warmtewisselaars. De opdrachtgever was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we hier met onze integrale oplossingen aanboden.