jaar maart 2015-augustus

Herontwikkeling Wijnhavenkwartier

Beschrijving

Herontwikkeling Wijnhavenkwartier
In het voormalige gebouw van het Ministerie van Justitie en Binnenlandse zaken aan de Wijnhaven is de University college The Hague van de Universiteit Leiden gehuisvest. Halmos heeft volledige installatie ontwerp verzorgt voor zowel de casco alsmede de inrichtingsinstallaties. Het klimaat technische ontwerp van de collegezalen heeft veel aandacht gehad en is 100 % afgestemd met de bouwfysisch en akoestisch adviseur, de interne medewerkers van de bouwfysica afdeling van Halmos hebben hier een grote rol ingespeeld. De variabel regelbare luchthoeveelheid wordt vanuit de vloer ingeblazen met en hoog in de ruimte afgevoerd .Dit heeft geresulteerd in een zeer prettig leefklimaat in de grote zalen. Een groot auditorium met twee grote collegezalen van 650 en 350 personen kunnen separaat maar ook gezamenlijk worden gebruikt. Deze collegezalen zijn voorzien in multifunctionele AV-presentatie installaties voor een breed gebruik. Naast deze grote college zalen zijn nog 3 collegezalen van 100 tot 150 personen opgenomen en circa 30 leslokalen voor 30 personen. Het flexibel onderwijsconcept bestaat uit vele soorten studiehoeken, treincoupés, kleine en grotere overleg plekken/projectruimten, studielandschappen enz. De collegeruimten zijn flexibel in te richten en in tweeën op deelbaar, afhankelijk van gebruik zijn er twee projectielocaties gecreëerd.

Er is voorzien in een diversiteit van aansluitmogelijkheden in de vloer en wanden bestemd voor opladen laptops etc. geïntegreerd in de meubels. Middels Wielandtechniek zijn de meubels door koppelbaar. Het restaurant is multifunctioneel ingericht met verschillend meubilair en indelingen zodat in een variëteit van settings gestudeerd en overlegd kan worden.
De innovatieve kantoorindeling t.b.v. van de organisatie en de decanen en professoren is voor de Universiteit nieuw. De kantoorinrichting heeft een mix van open structuur en kantoorcellen. In de open structuur zijn diverse soorten werkplekken en overlegplekken gemaakt volgens het lounge-, treincoupe-, huiskamer type enz. Ook de concentratiecellen ontbreken niet. De werkplekken zijn voorzien in aansluitvoorzieningen vanuit de vloeren/wanden en/of plafond.
Kortom het kantoorgedeelte en het onderwijsgedeelte is voorzien van een moderne inrichting met de meest moderne voorzieningen om het nieuwe werken en leren optimaal te voorzien.
Het luchtbehandelingssysteem is variabel volume uitgevoerd zodat nooit meer lucht wordt toegevoerd dan strikt noodzakelijk.
Wegens de geringe bestaande hoogte is gekozen voor het toepassen van klimaatplafond.
Het laag temperatuur verwarmingssysteem en hoog temperatuur koelsysteem is aangesloten op een warmte- en koudeopslagsysteem.

 

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

" 'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots..."

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

Universiteit Leiden

Architect

Studio Leon Thier Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 10.300 m2 BVO

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'