jaar 2013

Fioretti College in Lisse

Sprinklerinstallatie als aanvullende veiligheidsvoorziening maakt een open indeling tussen diverse onderwijsruimten en het atrium mogelijk.

  • Fioretti College in Lisse
  • Fioretti College in Lisse
  • Fioretti College in Lisse
  • Fioretti College in Lisse
  • Fioretti College in Lisse

Beschrijving

Fioretti College is een van energiezuinigste schoolgebouwen in Nederland

Het Fioretti College maakt deel uit van de herinrichting van de Sportlaan in Lisse. Halmos ontwierp een voor dit project een centraal warmte- en koudeopslagsysteem (WKO-systeem). In elk gebouw van dit complex zorgt een warmtepomp met specifieke naregeling voor een optimaal comfort én besparing.

Het Fioretti College in Lisse is een erg modern onderwijsgebouw dat over alle mogelijke faciliteiten beschikt. Een grote multifunctionele zaal, restaurant, ontmoetingsplekken, centrale computerruimte, mediatheek en moderne onderwijsvoorzieningen. Het gebouw bevat ook een groot centraal atrium waarop alle functies uitkomen. Door de toepassing van een sprinklerinstallatie als aanvullende veiligheidsvoorziening maakten wij het mogelijk om een open indeling te realiseren tussen de diverse onderwijsruimten met het atrium.

Centraal WKO-systeem

Het Fioretti College is één van de gebouwen die deel uitmaakt van de herinrichting van de Sportlaan in Lisse. Het is daarom ook een van de gebouwen die een aansluiting heeft op een door Halmos ontworpen, centraal WKO-systeem van waaruit alle gebouwen met behulp van een warmtepomp hun energie halen.

Duurzame klimatisering

Voor een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht kozen wij voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. De hoeveelheid ventilatielucht wordt op basis van aanwezigheid en kwaliteit van de lucht per ruimte of zone geregeld. De vloerverwarming en vloerkoeling zorgen voor duurzame en comfortabele klimatisering. Alle lokalen zijn voor verwarming en koeling en ventilatie voorzien van naregelingen. Daglichtregelingen en aanwezigheidsdetectie voor de verlichting maken tevens deel uit van het ontwerp. Door de toepassing van dit energiezuinige installatieconcept met een hoog comfortniveau behoort het Fioretti College tot de meest geavanceerde schoolgebouwen in Nederland.

De vloerverwarming en vloerkoeling zorgen in combinatie met een WKO voor duurzame en comfortabele klimatisering.

 

 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Ed Rooijakkers

Directielid/ Adviseur Bouwfysica

meer over

Opdrachtgever

Stichting Fioretti Teylingen

Architect

Broekbakema

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 10.500 m²

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'

Ed Rooijakkers

Directielid/ Adviseur Bouwfysica +31653167175

"Volledige vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en te leren"

Monitoring, commissioning en Duurzaam Beheer en Onderhoud zijn instrumenten om er zeker van te zijn dat we het maximale uit gebouwen en technische voorzieningen halen.

Ruim 30 jaar geleden begon ik bij Halmos Adviseurs met destijds de motivatie om hier mijn eerste carrière als voorman/maatvoerder/timmerman en mijn latere studie natuurkunde te kunnen combineren. Ik had immers zowel 'bouw' als 'fysica' gedaan. Dus de combinatie 'bouwfysica' leek mij vanzelfsprekend. In de praktijk bleek bouwfysica toch een heel ander vak, zodat er voor mij veel te leren en te ontdekken viel. Ik kon mijn nieuwsgierigheid en interesse naar nieuwe dingen hier flink botvieren. Die ruimte was er, is er nog steeds en ook die nieuwsgierigheid is gebleven. Gelukkig maar, want er is op het vlak van installaties, modelvorming en computersimulaties erg veel te ontdekken en te leren. Ik verwonder me nog elke dag dat de dingen die we verzinnen ook echt kunnen worden gemaakt. Met veel trots bezie ik dan het resultaat: WKO met warmtepompintegratie, duurzame infrastructuur, daglichtsystemen en -simulaties, binnenklimaat in complexe ruimtes en atria, voorspellingen voor energiebesparing en haalbaarheidsstudies. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waarbij ik de afgelopen jaren aan de wieg heb mogen staan.

De laatste jaren besteed ik veel aandacht aan monitoring, commissioning en natuurlijk Duurzaam Beheer en Onderhoud. Daarmee kunnen we er zeker van zijn dat we het maximale uit gebouwen en technische voorzieningen halen.Halmos bood me steeds weer de volledige vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en me in onderwerpen te verdiepen die mij boeien of waarnaar ik nieuwsgierig ben. Zelfs als dit niet direct een commercieel voordeel, ontwerp of product oplevert. Zo leer ik dagelijks nieuwe dingen over uiteenlopende onderwerpen die ik weer op collega's overdraag. Dat geeft het werken bij Halmos enorm veel voldoening en plezier.'