jaar 2013

Faculteit Campus in Den Haag

Speciaal ontwerp om in twee bestaande panden diverse ontmoetingsplekken, onderwijsruimten met een grote collegezaal en een Living Lab te creëren.

  • Faculteit Campus in Den Haag
  • Faculteit Campus in Den Haag
  • Faculteit Campus in Den Haag
  • Faculteit Campus in Den Haag
  • Faculteit Campus in Den Haag

Beschrijving

Monumentaal pand in een moderne setting voor Faculteit Campus Den Haag

Universiteit Leiden wilde een monumentaal gebouw in Den Haag renoveren en uitbreiden tot een moderne onderwijslocatie voor Faculteit Campus Den Haag. Halmos stelde een voorlopig en definitief ontwerp op, stelde het bestek samen, beoordeelde de aanbesteding en deed de directievoering van het project.

In het gebouw aan de Casuariestraat 16 en Schouwburgstraat 2 woonden jarenlang krakers, totdat de Universiteit Leiden het plan opvatte om deze panden om te vormen tot een onderwijsgebouw voor de Faculteit Campus Den Haag. Architectenbureau Liag verzorgde het ontwerp, waarbij het monumentale karakter behouden bleef. Via de vloeraansluitingen naar de bestaande gevel creëerde de architect diverse verschillende vloerniveaus in de nieuwbouw, waardoor echter wel een complexe installatie-infrastructuur ontstond.

Sprinklerinstallatie voor open ruimtes

Het gebouw bevat door het ontwerp diverse ontmoetingsplekken, onderwijsruimten met een grote collegezaal en een Living Lab, waar studenten met de nieuwste digitale en audiovisuele hulpmiddelen aan onderwijs- en onderzoeksprojecten werken. Doordat wij voorstelden om een sprinklerinstallatie toe te passen, werd het mogelijk om van de diverse onderwijsruimten een open indeling met vides en ontmoetingsplekken te maken.

Stadsverwarming en koelmachine

Voor de warmteopwekking pasten wij in ons ontwerp de bestaande stadsverwarming toe. Om ook te kunnen koelen, kozen we voor de koudeopwekking een koelmachine in splitopstelling. Vanwege de stedelijke ligging van het pand hebben we daarbij extra streng gelet op de bijbehorende geluidseisen.

Gebalanceerde ventilatie

Om een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht te garanderen, kwamen we uit op gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Ook is hierin de mogelijkheid van koeling voorzien. Het systeem regelt de hoeveelheid ventilatielucht op basis van aanwezigheid en kwaliteit van de lucht per ruimte. Voor de verwarming pasten we radiatoren toe, aangevuld met naverwarming via de lucht. Omdat het Living Lab een grote hoeveelheid moderne IT-middelen bevat, hebben we hier een koelplafond gecreëerd.

Lage zolderverdiepingen

Voor de kantoren op de bestaande zolderverdiepingen kozen we, vanwege de zeer beperkte bouwhoogte, voor vierpijps wandinductie-units in een gevelomkasting die naar wens kunnen koelen of verwarmen. Ook voor de verlichting zijn daglichtregelingen en aanwezigheidsdetectie in het ontwerp meegenomen.

Door verschillende vloerniveaus in de nieuwbouw ontstond een complexe installatie-infrastructuur waarvoor creatieve oplossingen nodig waren.

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

" 'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots..."

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

Universiteit Leiden
Technisch Beheer en Projecten

Architect

LIAG Architekten en bouwadviseurs

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 5.177 m²

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'