jaar 2012

Casuariestraat te Den Haag

Beschrijving

Casuariestraat te Den Haag
Het monumentale gebouw aan de Casuariestraat 16 en Schouwburgstraat 2 is jarenlang gekraakt geweest, totdat de Universiteit Leiden met de plannen kwam om deze panden te renoveren en nieuw uit te breiden tot een modern kantoor en onderwijsgebouw voor de Faculteit Campus Den Haag.

Architectenbureau Liag heeft hiervoor een ontwerp gemaakt, waarbij het monumentale karakter behouden bleef. De vloeraansluitingen naar de bestaande gevel hebben geleid tot diverse verschillende vloerniveaus in de nieuwbouw, waardoor een complexe installatie-infrastructuur is ontstaan.

In het gebouw zijn ondergebracht ontmoetingsplekken, onderwijsruimten met een grote collegezaal en een Living Lab, waar met de nieuwste digitale en audio/visuele hulpmiddelen aan onderwijs-/onderzoekprojecten wordt gewerkt. Op de bovenste twee verdiepingen zijn de kantoren geprojecteerd met vides om de ruimten in de kapconstructie een goede beleving te geven.. Op de 1e verdieping is een grote vergader/board room geprojecteerd. Verder is er een centraal gelegen restaurant op de begane grond met een uitgebreide bereidingskeuken. De spoelkeuken is in de kelder.

Door de toepassing van een sprinklerinstallatie is het mogelijk gemaakt om een open indeling van de diverse onderwijsruimten met vides en ontmoetingsplekken te maken.

Voor de warmteopwekking is gebruik gemaakt van de bestaande stadsverwarmingsaansluiting. Voor de koudeopwekking is gebruik gemaakt van een koelmachine in splitopstelling, vanwege de stedelijke ligging en de daarbij behorende geluidseisen.

Voor een uitstekende kwaliteit van de binnenlucht is gekozen voor gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Hierbij is tevens voorzien in koeling met ene koelmachine op het dak conform de richtlijnen van de Gemeente Den Haag, dus geen vervuiling van dakaaanzichten door techniek.. De hoeveelheid ventilatielucht wordt op basis van aanwezigheid en kwaliteit van lucht per ruimte geregeld. Voor de verwarming zijn radiatoren toegepast en luchtnaverwarming. Door de moderne IT-middelen is de Living Lab voorzien van een koelplafond.

Voor de bestaande zolderverdiepingen met kantoren is vanwege de zeer beperkte bouwhoogte gekozen voor 4-pijps wandinductie-units (met koelen en verwarmen) in een gevelomkasting.

Daglichtregelingen en aanwezigheidsdetectie voor verlichting zijn ook in het ontwerp meegenomen.

 

 

 

Edwin den Dubbelden

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

Universiteit Leiden

Architect

Liag Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 5200 m2

Edwin den Dubbelden

Projectleider Elektrotechniek +31653713812

"Samenwerken om tot een goed einde te komen"

Iedereen, ongeacht haar of zijn functie bij Halmos, wil elk project tot een goed einde brengen. Met allemaal hetzelfde doel voor ogen: een tevreden opdrachtgever en gebruiker.

Het is de diversiteit die het zo enorm leuk maakt om bij Halmos te werken. Een voorbeeld van zo''n project is het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Dit was voor mij een bijzonder project. Ik heb hier het gehele traject meegelopen; van de ontwerpschetsen via de gebruikersgesprekken naar het bestek en de uitvoering tot en met de oplevering. Bovendien bestaat dit project ook nog eens uit drie bouwdelen, het ziekenhuis, een psychiatrisch centrum en een parkeergarage. De hoeveelheid werk en de omvang van de installaties maken dit bouwwerk al bijzonder, maar je realiseert je ook ineens dat voor elk bouwdeel specifieke eisen en voorwaarden gelden. Daarmee kom ik meteen bij het tweede, belangrijke voordeel van werken bij Halmos: de samenwerking. Je stapt met meerdere collegas in bij dergelijke projecten en dan is samenwerking ontzettend belangrijk. Bij Halmos ervaar ik dit elke keer weer als bijzonder prettig omdat iedereen, ongeacht haar of zijn functie, elk project tot een goed einde wil brengen. Iedereen heeft hetzelfde, uiteindelijke doel voor ogen: een tevreden opdrachtgever en gebruiker.

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek +31620956183

"Elk segment heeft specifieke behoeftes én mogelijkheden"

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik echt trots op Halmos. Elk segment en elk project daarbinnen vereist een eigen, unieke aanpak. Dat gaat ons prima af.

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik trots om bij Halmos te werken. We doen projecten in zulke uiteenlopende segmenten, dat iedere klus weer een uitdaging is. Een gevangenis, een school, een ziekenhuis een woning; in elk segment heb je te maken met verschillende behoeftes en mogelijkheden. Maar ook binnen een segment vergt elk project een eigen, unieke aanpak. Bij gevangenissen, vooral bij renovaties en aanpassingen, heb je uiteraard te maken met bijzondere omstandigheden en kun je de werkzaamheden alleen uitvoeren als je goede afspraken maakt en correct coördineert. Dat gaat ons prima af. Bij ziekenhuizen vormen de specifieke medische installaties altijd weer een uitdaging in de ontwerp- en uitvoeringsfase. Voor mij waren de laatste twee projecten – het Arcus college in Heerlen en Stadskantoor Utrecht – vooral vanwege de omvang heel speciaal. Elke kleine aanpassing had daar grote consequenties vanwege de repeterende factor. Het was dus echt precisiewerk. Met veel trots en plezier kijk ik terug op het uiteindelijke resultaat in beide gevallen.