jaar 2014

Stadskantoor Utrecht

Dit enorme gebouw met een 'stedelijke ecologie' vereist een zoektocht naar daglicht en doorzicht.

  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht
  • Stadskantoor Utrecht

Beschrijving

Innovatief ontwerp vormt de basis voor opmerkelijk en duurzaam stadskantoor

Het nieuwe stadskantoor van Utrecht ligt op een bijzondere, maar zeer complexe locatie: half boven de nieuwe openbaar vervoer terminal en het drukste treinstation van Nederland. De lagere verdiepingen hebben publieke functies. Niveau zes tot en met elf zijn rechthoekig en verbinden de twee kantoortorens. De stabiliteitsverbanden van het bouwwerk zijn in de gevel herkenbaar. De zuidelijke toren rust op slechts enkele steunpunten.

Door de enorme omvang van 65.000 m² vraagt dit gebouw om een 'stedelijke ecologie'. Daarom is er voor elke plattegrond een zoektocht naar daglicht en doorzicht uitgevoerd. Om de klimaatinstallatie van warmte en koude te voorzien, is er een WKO-installatie met warmtepompen ontworpen die voor meerdere gebouwen in de omgeving kan worden gebruikt. Een van de centrale installaties bevindt zich in een separate ruimte in de voetprint van het stadskantoor.

14 luchtbehandelingssystemen

Verder bevat het gebouw 14 luchtbehandelingssystemen waarvoor de centrale voorzieningen voornamelijk op de twaalfde verdieping zijn aangebracht. We regelen de hoeveelheid warmte en koude per ruimte via plafondinductie-units en voor een aantal specifieke functies passen we een VAV-systeem, klimaatplafond en vloerverwarming toe. In zowel het gebouw als de parkeergarage is een sprinklerinstallatie geïnstalleerd.

Decentrale trafo's

Het gebouw heeft een middenspanningsaansluiting waarop we decentraal trafo’s hebben aangesloten. Deze bevinden zich op drie verschillende plaatsen; in de kelder en op de twaalfde verdieping in zowel de noord- als de zuidtoren. Dit levert een aanzienlijke besparing op de kosten voor bekabeling.

Verlichting en verduurzaming

De verlichting bestaat hoofdzakelijk uit basisverlichting met op aanwezigheid geschakelde pendelarmaturen boven de werkplekken. De aansluitingen voor elektra en data zijn toegankelijk via bekabeling die bijna overal is weggewerkt in een verhoogde vloer met vloerdeksels. Het opmerkelijke gebouw kenmerkt zich tevens door diverse duurzaamheidsmaatregelen, waaronder een hoogwaardig geïsoleerde gevel en zonnecellen op de borstwering aan de zuidzijde van de noordtoren.
 

Ubo van der Burg

Projectleider Werktuigbouw

meer over

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

NS Vastgoed Ontwikkeling BV

Architect

Kraaijvanger Urbis

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 65.000 m²

Ubo van der Burg

Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek +31620956183

"Elk segment heeft specifieke behoeftes én mogelijkheden"

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik echt trots op Halmos. Elk segment en elk project daarbinnen vereist een eigen, unieke aanpak. Dat gaat ons prima af.

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik trots om bij Halmos te werken. We doen projecten in zulke uiteenlopende segmenten, dat iedere klus weer een uitdaging is. Een gevangenis, een school, een ziekenhuis een woning; in elk segment heb je te maken met verschillende behoeftes en mogelijkheden. Maar ook binnen een segment vergt elk project een eigen, unieke aanpak. Bij gevangenissen, vooral bij renovaties en aanpassingen, heb je uiteraard te maken met bijzondere omstandigheden en kun je de werkzaamheden alleen uitvoeren als je goede afspraken maakt en correct coördineert. Dat gaat ons prima af. Bij ziekenhuizen vormen de specifieke medische installaties altijd weer een uitdaging in de ontwerp- en uitvoeringsfase. Voor mij waren de laatste twee projecten – het Arcus college in Heerlen en Stadskantoor Utrecht – vooral vanwege de omvang heel speciaal. Elke kleine aanpassing had daar grote consequenties vanwege de repeterende factor. Het was dus echt precisiewerk. Met veel trots en plezier kijk ik terug op het uiteindelijke resultaat in beide gevallen.