jaar 2019-2022

Fruitweg 17 te Den Haag

Beschrijving

Fruitweg 17 Den Haag

Aan de Fruitweg 17 op de kruising van de Fruitweg en de Dynamostraat in Den Haag staat sinds 1955 de voormalige drukkerij waar wetenschappelijke boeken, jaarverslagen, bijbels en ander geschreven werk werd gedrukt en gebonden.

Dit gebouw is gerenoveerd, getransformeerd en herbestemd als kantoorgebouw ten behoeve van de huisvesting van de dienst Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de Gemeente Den Haag. Na het winnen van de tender tezamen met de architecten Studio Leon Thier en Wessels van Geffen Architecten hebben wij hiervoor alle installaties Casco en inrichtingsinstallaties geadviseerd, ontworpen en uitgewerkt in een Voorontwerp, Definitief ontwerp en Bestek e.e.a. conform de DNR-STB 2014. Tevens hebben wij de uitvoering begeleid en directievoering en toezicht op de installaties gevoerd.

De warmte- en koudeopwekking bestaat uit een WKO-installatie met een monobron en warmtepompen.
Ventilatie vindt plaats in een variabel volume en de laag temperatuurverwarming en hoog temperatuur koeling is gerealiseerd met klimaatplafonds. De klimaatplafondeilanden zijn tussen de bestaande constructiebalken geprojecteerd zodat de mooie hoogtebeleving van het erfgoed is behouden en een goed klimaat daarbij wordt verkregen.
De gebruikelijke sanitaire installaties zijn door ons geadviseerd zoals hemelwaterafvoer, vuilwaterafvoer, drinkwater en sanitair.
Ook alle elektrotechnische installaties zijn geadviseerd, zoals het elektra voedingssysteem, verlichting, aarding enz.

Tenslotte hebben wij alle zwakstroominstallaties geadviseerd zoals branddetectie en ontruiming, inbraakbeveiliging, databekabeling toegangscontrole enz.
Het project is energieneutraal ontworpen door de schil te isoleren zoals we nu bij nieuwbouw doen,  door energiezuinige installaties en door toepassing van PV-panelen op het dak en de fietsenstalling en een innovatief Powernest windenergiesysteem, wat nog gerealiseerd gaat worden.

De beveiligingsinstallatie is gerealiseerd op basis van een zonering openbaar, publiekstoegankelijke gebieden, uitsluitend personeel en hoogwaardige gebieden.
Een mooi renovatieproject met eigenschappen van nieuwbouw en met respect voor het monument waarbij techniek en architectuur optimaal zijn geïntegreerd.

Kelder

   

Centrale as kelder                                                           Instructielokaal kelder

Begane grond

   

Entree/centrale hal                                                                Centraal trappenhuis

1e verdieping

Restaurant

2e verdieping

   

Werkplekken middengebied                                                Ontmoetingsplek

3e verdieping

Werkplekken middengebied Werkplekken aan gevel

Centaal ontmoeten

Foto's: Peter de Ruig

 

Verdere informatie over dit project kunt u vinden op de volgende sites:

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=53353

of

https://studioleonthier.nl/projecten/gemeentelijke-dienst-szw-ocw

 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

meer over

Wout van den Haak

Engineer Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Gemeente Den Haag

Architect

Wessel Van Geffen Architecten

In samenwerking met

Studio Leon Thier architectuur

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: Transformatie 10.750 m2 BVO

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

" Wat ik vooral interessant vind aan ons werk..."

Wat ik vooral interessant vind aan ons werk is dat we uit het niets langzaam maar zeker iets moois zien ontstaan. Van de eerste schetsplattegronden tot de oplevering van een nieuw gebouw met tevreden gebruikers; in elke fase voegt Halmos kennis en waarde toe. Zelf doe ik dat voor wat betreft de elektrotechnische installaties bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Daarvoor maak ik voorlopige ontwerpen, stel ik bestekken op en verzorg ik de bijbehorende tekeningen, berekeningen en ramingen. Het kan gaan om licht- en krachtinstallaties, beveiligingsinstallaties en data-installaties. Soms ook heb ik te maken met het ontwerp van een transport- of een gevelonderhoudsinstallatie. Na de bestekfase ondersteun ik de uitvoering, tot de oplevering aan toe. Zo controleer ik de werktekeningen en meer- en minderwerken, doe ik opnames en houd ik toezicht op locatie. Juist het feit dat ik in dit werk contact heb met zo veel verschillende partijen, maakt het werk zo leuk. Het ene moment zit ik aan tafel met een architect, dan weer met een opdrachtgever, een eindgebruiker, een leverancier, een installateur of een collega.

Wout van den Haak

Engineer Werktuigbouw

" Als engineer bij Halmos ben ik..."

Als engineer bij Halmos ben ik verantwoordelijk voor het ontwerpen van klimaatinstallaties in de breedste zin van het woord. Daartoe behoort het opstellen van schetsontwerpen en definitieve ontwerpen, maar ook van werkomschrijvingen, richtlijnen, voorwaarden en bestekken. Als alles netjes op papier staat en het echte werk begint, blijf ik uiteraard betrokken bij de uitvoering. Zo kom ik over de vloer bij scholen, woonwarenhuizen en kantoren, bij de Eerste Kamer en casino’s. Wat mij aanspreekt in Halmos is dat het een compact en dynamisch bedrijf is met een enorme variatie in projecten. Vakbekwaamheid en zelfontplooiing staan hier hoog in het vaandel en iedereen krijgt voldoende ruimte om initiatieven te nemen en verantwoordelijkheden te pakken. Natuurlijk werken we allemaal hard, maar tegelijkertijd is er ruimte voor persoonlijk contacten in een vertrouwde en ongedwongen sfeer. Ik kwam in 2002 bij Halmos in dienst, zes maanden na afronding van mijn studie Hogere Installatie Techniek in Utrecht. Dat ik het hier nog altijd erg naar mijn zin heb, komt door al die positieve eigenschappen, die je maar zelden in één bedrijf terugvindt.