jaar 2024

Kantoorgebouw Linde

Beschrijving

De nieuwbouw van het kantoorgebouw Linde is gelegen aan de Bijlmerdreef te Amsterdam. In dit gebied heeft ING de laatste jaren diverse gebouwen ontwikkeld zoals te zien is op deze website onder het kopje kantoren. Dit betreft de kantoorgebouwen ING-Maple en het hoofdgebouw ING-Cedar.


Het kantoor heeft een oppervlak van circa 50.500 m2 en heeft een hoogte van circa 56 meter. Het is opgebouwd uit een tweetal torens van 7 en respectievelijk 13 verdiepingen, met daaronder een plint, een parkeergarage en fietsenstalling. In de plint is een restaurant met grootkeuken voorzien welke geschikt is voor circa 900 personen.


Vele innovatieve en duurzame maatregelen zijn geïntegreerd in het ontwerp van het gebouw en de installaties. Op de eerste plaats is het gebouw bouwfysisch geoptimaliseerd door toepassing van driedubbelglas, een gevel met een Rc=8Km²/W en optimalisering van de afmetingen van het glas.

Na de bouwfysische optimalisering hebben wij met de gebruikers overlegd om de gebruikersenergie te minimaliseren zodat de warmtelast minimaal wordt en daardoor minder hoeft te corrigeren met de installaties.

Wij hebben de gebruikers ervan overtuigd dat inkoop en toepassing van energiezuinige computers gunstig is voor de totale duurzaamheid. Ook door het keukenontwerp te baseren op minimaal energieverbruik, bijvoorbeeld door het automatisch regelen van de afzuiglucht van de keuken door het gebruik van kookapparatuur thermisch en op damp te meten in het ontwerp, wordt veel energie bespaard. Voor de in het gebouw opgenomen dealerroom hebben wij, door goede afstemming van het gebruik, in een installatie kunnen voorzien die nagenoeg niet afwijkt van gewone kantoren.  Tenslotte hebben wij gekeken met NSI naar het ontwerp van de computercentrale op basis van een zo laag mogelijk energieverbruik.

Dit alles heeft een goede basis gelegd voor een duurzaam installatieconcept.
Een laag temperatuur verwarming LTV en hoog temperatuur koeling HTK heeft hiervoor als basis gestaan voor de klimaatinstallaties.

De warmte- en koude-opwekking is gerealiseerd door een warmte- en koude-opslaginstallatie (WKO). De klimaatinstallatie is hoofdzakelijk uitgevoerd met klimaatplafonds. De luchtbehandelingskasten zijn geselecteerd met een lage weerstand. Aansluitend hierop hebben wij ook het kanalensysteem ontworpen op een zo’n laag mogelijke weerstand door de kanalen te dimensioneren op een maatje groter waardoor de snelheid lager is, het geluid minder en de weerstand ook in het kwadraat minder. Dit heeft ertoe geleid dat het energieverbruik van de ventilatoren is geminimaliseerd.

De verlichting is volledig met LED-verlichting uitgevoerd op basis van ‘zware’ selectie-eisen en uitgevoerd met smart control voor minimalisering van het energieverbruik.

Het dakontwerp is geoptimaliseerd en vol gelegd met PV-panelen.

Tenslotte hebben wij een rententiesysteem ontworpen met flow control op de afvoer van de daken en een afvoertank in het terrein zodat een buffervolume is ontstaan van circa 1000 m³ waarmee het groen wordt geïrrigeerd en de toiletten worden gespoeld.

Door het duurzame installatieconcept is voor het project een BREEAM-Outstanding-certificaat behaald.

 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Ubo van der Burg

Directielid/Adviseur Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

NSI/ING

Architect

Paul de Ruiter Architects

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 50.500 m2

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'

Ubo van der Burg

Directielid/Adviseur Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.