De nieuwbouw van het kantoorgebouw Linde is gelegen aan de Bijlmerdreef te Amsterdam. In dit gebied heeft ING de laatste jaren diverse gebouwen ontwikkeld zoals te zien is op deze website onder het kopje kantoren. Dit betreft de kantoorgebouwen ING-Maple en het hoofdgebouw ING-Cedar.
Het kantoor heeft een oppervlak van circa 50.500 m2 en heeft een hoogte van circa 56 meter. Het is opgebouwd uit een tweetal torens van 7 en respectievelijk 13 verdiepingen, met daaronder een plint, een parkeergarage en fietsenstalling. In de plint is een restaurant met grootkeuken voorzien welke geschikt is voor circa 900 personen.
Vele innovatieve en duurzame maatregelen zijn geïntegreerd in het ontwerp van het gebouw en de installaties. Op de eerste plaats is het gebouw bouwfysisch geoptimaliseerd door toepassing van driedubbelglas, een gevel met een Rc=8Km²/W en optimalisering van de afmetingen van het glas.
Na de bouwfysische optimalisering hebben wij met de gebruikers overlegd om de gebruikersenergie te minimaliseren zodat de warmtelast minimaal wordt en daardoor minder hoeft te corrigeren met de installaties.
Wij hebben de gebruikers ervan overtuigd dat inkoop en toepassing van energiezuinige computers gunstig is voor de totale duurzaamheid. Ook door het keukenontwerp te baseren op minimaal energieverbruik, bijvoorbeeld door het automatisch regelen van de afzuiglucht van de keuken door het gebruik van kookapparatuur thermisch en op damp te meten in het ontwerp, wordt veel energie bespaard. Voor de in het gebouw opgenomen dealerroom hebben wij, door goede afstemming van het gebruik, in een installatie kunnen voorzien die nagenoeg niet afwijkt van gewone kantoren. Tenslotte hebben wij gekeken met NSI naar het ontwerp van de computercentrale op basis van een zo laag mogelijk energieverbruik.
Dit alles heeft een goede basis gelegd voor een duurzaam installatieconcept.
Een laag temperatuur verwarming LTV en hoog temperatuur koeling HTK heeft hiervoor als basis gestaan voor de klimaatinstallaties.
De warmte- en koude-opwekking is gerealiseerd door een warmte- en koude-opslaginstallatie (WKO). De klimaatinstallatie is hoofdzakelijk uitgevoerd met klimaatplafonds. De luchtbehandelingskasten zijn geselecteerd met een lage weerstand. Aansluitend hierop hebben wij ook het kanalensysteem ontworpen op een zo’n laag mogelijke weerstand door de kanalen te dimensioneren op een maatje groter waardoor de snelheid lager is, het geluid minder en de weerstand ook in het kwadraat minder. Dit heeft ertoe geleid dat het energieverbruik van de ventilatoren is geminimaliseerd.
De verlichting is volledig met LED-verlichting uitgevoerd op basis van ‘zware’ selectie-eisen en uitgevoerd met smart control voor minimalisering van het energieverbruik.
Het dakontwerp is geoptimaliseerd en vol gelegd met PV-panelen.
Tenslotte hebben wij een rententiesysteem ontworpen met flow control op de afvoer van de daken en een afvoertank in het terrein zodat een buffervolume is ontstaan van circa 1000 m³ waarmee het groen wordt geïrrigeerd en de toiletten worden gespoeld.
Door het duurzame installatieconcept is voor het project een BREEAM-Outstanding-certificaat behaald.