jaar 2018

Schiphol kantorencomplex The Base A t/m C

Beschrijving

Schiphol kantorencomplex The Base A t/m C              
In 2013 hebben wij van Schiphol Vastgoed de opdracht gekregen voor de revitalisering van het bestaande kantorencomplex The Base (voormalig Triport).
Uitgangspunten voor deze advieswerkzaamheden waren een duurzaam ontwerp voor de toekomst en renovatie van de bestaande installaties waarbij de huurders binnen de gebouwen gehuisvest konden blijven.
Architectonisch is het gebouw ontworpen voor de toekomst door een multifunctionele plint toe te voegen welke de gebouwen met elkaar verbinden.
Uitgangspunten voor de renovatie was zoveel mogelijk hergebruik van bestaande materialen en voorbereiden op energiezuinigheid. Hierbij is de gevel hergebruikt en voorzien van een folie voor een moderne uitstraling. De zonweringsinstallatie is vernieuwd met elektrisch bedienbare screens aan de buitenzijde. Het klimaatsysteem met een all-air luchtbehandeling, topkoeling en radiatoren is 100% hergebruikt. Hieraan zijn plafondinductie-units toegevoegd waardoor een temperatuurregeling per ruimte mogelijk is. Door de inductie-units is ook toepassing van laagtemperatuurverwarming mogelijk zodat een WKO-installatie kan worden geïntegreerd. Reeds voorsorterend hierop zijn de koelmachines vervangen door warmtepompen. De verlichting is vervangen door LED, geschakeld op afwezigheid en de plafonds zijn vernieuwd. Ook de toiletgroepen zijn gemoderniseerd.
Alle huurders maken gebruik van het restaurant dat in het atrium is opgenomen. Hiervan wordt gedurende de gehele dag gebruikt gemaakt voor zowel ontmoetingen als overleggen. Het atrium en de verbindingspassage vormen een open gebied dat mogelijk is gemaakt door integratie van een sprinklersysteem.
Deze revitalisering heeft een modern hedendaags kantoorgebouw opgeleverd dat weer voldoende levensvatbaar is en een grote toekomstwaarde heeft gekregen.
Tijdens de renovatie en uitbreiding van de gebouwen hebben we ook de advisering mogen verzorgen voor de aanpassing van de casco-installaties voor de specifieke huurders zoals GrandVision, Vermaat (restaurant), Timing, Randstad, Adeco, Starbucks, etc.
Door de succesvolle renovatie van A t/m C werd de uitbreiding met nieuwbouw The Base D al spoedig mogelijk gemaakt. Zie hiervoor onze projectspecificatie van The Base D.
Tegelijk met deze uitbreiding kon ook een WKO-installatie worden geïntegreerd ter verduurzaming van het hele complex.
Op dit moment wordt gebouw The Base A gerenoveerd en aangesloten op de WKO-installatie. Het gebouw zal in 2021 volledig gerenoveerd opgeleverd worden.

 

 

Ed Rooijakkers

Directielid/ Adviseur Bouwfysica

meer over

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

meer over

Wout van den Haak

Engineer Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Schiphol Real Estate

Architect

Greg Stenson (UK)

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 23.000 m2

Ed Rooijakkers

Directielid/ Adviseur Bouwfysica +31653167175

"Volledige vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en te leren"

Monitoring, commissioning en Duurzaam Beheer en Onderhoud zijn instrumenten om er zeker van te zijn dat we het maximale uit gebouwen en technische voorzieningen halen.

Ruim 30 jaar geleden begon ik bij Halmos Adviseurs met destijds de motivatie om hier mijn eerste carrière als voorman/maatvoerder/timmerman en mijn latere studie natuurkunde te kunnen combineren. Ik had immers zowel 'bouw' als 'fysica' gedaan. Dus de combinatie 'bouwfysica' leek mij vanzelfsprekend. In de praktijk bleek bouwfysica toch een heel ander vak, zodat er voor mij veel te leren en te ontdekken viel. Ik kon mijn nieuwsgierigheid en interesse naar nieuwe dingen hier flink botvieren. Die ruimte was er, is er nog steeds en ook die nieuwsgierigheid is gebleven. Gelukkig maar, want er is op het vlak van installaties, modelvorming en computersimulaties erg veel te ontdekken en te leren. Ik verwonder me nog elke dag dat de dingen die we verzinnen ook echt kunnen worden gemaakt. Met veel trots bezie ik dan het resultaat: WKO met warmtepompintegratie, duurzame infrastructuur, daglichtsystemen en -simulaties, binnenklimaat in complexe ruimtes en atria, voorspellingen voor energiebesparing en haalbaarheidsstudies. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waarbij ik de afgelopen jaren aan de wieg heb mogen staan.

De laatste jaren besteed ik veel aandacht aan monitoring, commissioning en natuurlijk Duurzaam Beheer en Onderhoud. Daarmee kunnen we er zeker van zijn dat we het maximale uit gebouwen en technische voorzieningen halen.Halmos bood me steeds weer de volledige vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en me in onderwerpen te verdiepen die mij boeien of waarnaar ik nieuwsgierig ben. Zelfs als dit niet direct een commercieel voordeel, ontwerp of product oplevert. Zo leer ik dagelijks nieuwe dingen over uiteenlopende onderwerpen die ik weer op collega's overdraag. Dat geeft het werken bij Halmos enorm veel voldoening en plezier.'

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

" Wat ik vooral interessant vind aan ons werk..."

Wat ik vooral interessant vind aan ons werk is dat we uit het niets langzaam maar zeker iets moois zien ontstaan. Van de eerste schetsplattegronden tot de oplevering van een nieuw gebouw met tevreden gebruikers; in elke fase voegt Halmos kennis en waarde toe. Zelf doe ik dat voor wat betreft de elektrotechnische installaties bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Daarvoor maak ik voorlopige ontwerpen, stel ik bestekken op en verzorg ik de bijbehorende tekeningen, berekeningen en ramingen. Het kan gaan om licht- en krachtinstallaties, beveiligingsinstallaties en data-installaties. Soms ook heb ik te maken met het ontwerp van een transport- of een gevelonderhoudsinstallatie. Na de bestekfase ondersteun ik de uitvoering, tot de oplevering aan toe. Zo controleer ik de werktekeningen en meer- en minderwerken, doe ik opnames en houd ik toezicht op locatie. Juist het feit dat ik in dit werk contact heb met zo veel verschillende partijen, maakt het werk zo leuk. Het ene moment zit ik aan tafel met een architect, dan weer met een opdrachtgever, een eindgebruiker, een leverancier, een installateur of een collega.

Wout van den Haak

Engineer Werktuigbouw

" Als engineer bij Halmos ben ik..."

Als engineer bij Halmos ben ik verantwoordelijk voor het ontwerpen van klimaatinstallaties in de breedste zin van het woord. Daartoe behoort het opstellen van schetsontwerpen en definitieve ontwerpen, maar ook van werkomschrijvingen, richtlijnen, voorwaarden en bestekken. Als alles netjes op papier staat en het echte werk begint, blijf ik uiteraard betrokken bij de uitvoering. Zo kom ik over de vloer bij scholen, woonwarenhuizen en kantoren, bij de Eerste Kamer en casino’s. Wat mij aanspreekt in Halmos is dat het een compact en dynamisch bedrijf is met een enorme variatie in projecten. Vakbekwaamheid en zelfontplooiing staan hier hoog in het vaandel en iedereen krijgt voldoende ruimte om initiatieven te nemen en verantwoordelijkheden te pakken. Natuurlijk werken we allemaal hard, maar tegelijkertijd is er ruimte voor persoonlijk contacten in een vertrouwde en ongedwongen sfeer. Ik kwam in 2002 bij Halmos in dienst, zes maanden na afronding van mijn studie Hogere Installatie Techniek in Utrecht. Dat ik het hier nog altijd erg naar mijn zin heb, komt door al die positieve eigenschappen, die je maar zelden in één bedrijf terugvindt.