jaar 2000

Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate

Compleet ontwerp en directievoering voor alle installaties in het hoofdkantoor van Schiphol, met toepassing van trendsettende energieopslag en klimaatplafonds.

  • Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate
  • Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate
  • Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate
  • Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate
  • Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate
  • Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate
  • Nieuwbouw hoofdkantoor Schiphol voor Schiphol Real Estate

Beschrijving

Hoogwaardige installaties zorgen voor extreem laag energieverbruik

Het nieuwe hoofdkantoor van de Schiphol Group huisvest de complete centrale organisatie van Schiphol. Halmos verzorgde het ontwerp en aanbesteding van alle installaties. Daarnaast waren we verantwoordelijk voor de directievoering, budgetbewaking en eindcontrole van dit gebouw met een extreem laag energieverbruik.

De gevel van het gebouw is uitgevoerd met klimaatramen, om energetische redenen maar vooral vanwege de hoge geluidbelasting door de startbanen. Dit hoofdkantoor is ook het eerste grote kantoorgebouw in ons land dat werd uitgevoerd met energieopslag in de bodem. Bovendien was het een trendsetter voor klimatisering met klimaatplafonds voor koeling en verwarming. De combinatie van energieopslag met een klimaatgevel en -plafond heeft als resultaat dat een optimaal klimaat ontstaat met een extreem laag energieverbruik.

Aandacht voor bedrijfszekerheid

Aangezien het computercentrum voor de luchthaven zeer veel cruciale systemen bevat, ging veel aandacht naar de bedrijfszekerheid van installatietechnische voorzieningen, zoals no-break, noodstroom, sneldetectie, gasblussysteem en backups voor de koeling. Het totale complex is in drie fasen gebouwd en opgeleverd. Halmos heeft het totale project tot aan bestekniveau uitgewerkt voor zowel de basis- als de inrichtingsinstallaties. Ook verzorgden wij een volledige begeleiding van de uitvoering compleet met uitgebreid toezicht. Tijdens de inrichting namen wij de coördinatie en directievoering van alle inrichtingsinstallaties voor onze rekening, waaronder de telematica-installatie.

Gezien de grote hoeveelheid cruciale, technische systemen op de luchthaven ging veel aandacht naar de bedrijfszekerheid van installatietechnische voorzieningen.

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

" Ruim 25 jaar geleden vroeg Willem Harteveld..."

meer over Rob Franke

Opdrachtgever

Schiphol Real Estate

Architect

Quist Wintermans Architekten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 40.100 m²

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 25 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam.Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 25 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.