jaar 2016-2022

Kantoorgebouw ING Maple

Beschrijving

Kantoorgebouw ING Maple

In april 2016 zijn wij gestart met de renovatie van een bestaand kantoorgebouw voor ING te Amsterdam.
Het gehele bestaande gebouw (inclusief de gevel) is volledig gesloopt met uitzondering van de bestaande constructie.
Het gebouw heeft een omvang van 15.800 m2 BVO.


Duurzaam
De doelstellingen voor dit project waren het halen van het BREEAM in use excellent niveau en een EPA-label A (bestaande gebouw had EPA-label G).


Laagtemperatuur verwarming en Hoogtemperatuur koeling
De warmte en koude wordt geleverd door een aansluiting op het warmtenet en koudenet van Vattenfall. De kantoren worden over het algemeen verwarmd en gekoeld middels inductie-units, waarbij het thermisch comfort voldoet aan klimaatklasse A.
De ‘central area’ worden gebruikt als lounge, koffie, overleggebied en worden geklimatiseerd met klimaatplafonds waarbij de luchtkanalen gedistribueerd worden via het dak.


LED verlichting
Het hele gebouw wordt verlicht door zeer energiezuinige LED verlichtingsarmaturen, geschakeld op basis van aanwezigheid.


Duurzame energie
De dichte dakvlakken zijn vol gelegd met hoog rendement PV cellen. Deze energie wordt direct gebruikt in het gebouw en de overtollige energie wordt terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet.

 

Opstelling werkplekken

 Concentratie werkplek

Centrale vide

Centraal trappenhuis

Casco-indeling

 

 

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

CBRE Development Services (inrichting voor ING)

Architect

Atelier PRO

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 15.800 m2

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

" Wat ik vooral interessant vind aan ons werk..."

Wat ik vooral interessant vind aan ons werk is dat we uit het niets langzaam maar zeker iets moois zien ontstaan. Van de eerste schetsplattegronden tot de oplevering van een nieuw gebouw met tevreden gebruikers; in elke fase voegt Halmos kennis en waarde toe. Zelf doe ik dat voor wat betreft de elektrotechnische installaties bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Daarvoor maak ik voorlopige ontwerpen, stel ik bestekken op en verzorg ik de bijbehorende tekeningen, berekeningen en ramingen. Het kan gaan om licht- en krachtinstallaties, beveiligingsinstallaties en data-installaties. Soms ook heb ik te maken met het ontwerp van een transport- of een gevelonderhoudsinstallatie. Na de bestekfase ondersteun ik de uitvoering, tot de oplevering aan toe. Zo controleer ik de werktekeningen en meer- en minderwerken, doe ik opnames en houd ik toezicht op locatie. Juist het feit dat ik in dit werk contact heb met zo veel verschillende partijen, maakt het werk zo leuk. Het ene moment zit ik aan tafel met een architect, dan weer met een opdrachtgever, een eindgebruiker, een leverancier, een installateur of een collega.