jaar 2000

Kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost

In het nieuwe kantoorverzamelgebouw voor Schiphol Real Estate zijn de hoogwaardige installaties afgestemd op de toepassing van een tweede huidgevel.

  • Kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost
  • Kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost
  • Kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost
  • Kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost
  • Kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost
  • Kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost

Beschrijving

Kantoorgebouw in een glazen stolp voor Schiphol Real Estate

Een jaarrond prettig leefklimaat voor een kantoorgebouw in een glazen stolp in Schiphol Zuidoost. Dat was de uitdaging waaraan Halmos een bijdrage leverde met een uitgekiend installatieontwerp, dat is afgestemd op de tweede huidgevel.

Het kantoorgebouw Columbus op Schiphol Zuidoost van 8.500 m2 staat in een onbehaaglijke omgeving. Veel geluid van de startbaan en een open terrein met rondom loodsen bieden geen natuurlijke situatie. Het idee van architect was om het gebouw daarom in een glazen stolp te plaatsen. Deze tweede huidgevel zorgt voor een rustige omgeving voor gebruikers. In het installatieontwerp spelen we daarop in door natuurlijke ventilatie in de zomer mogelijk te maken en restwarmte vanuit de luchtbehandelingsinstallatie te gebruiken in de winter. Zo heerst er jaarrond een prettig leef- en werkklimaat.

Plafondeilanden

Samen met de architect kozen wij voor thermisch open plafonds als eilanden. Om zo min mogelijk installaties te zien tussen de plafondeilanden, plaatsten we kabelgoten en kanalen boven de plafondeilanden. Per plafondeiland is een kantoorverlichtingsarmatuur aangebracht, dat incidenteel is aangevuld met brandmelders en ventilatieroosters. Alle installaties zijn zodanig aan het betonnen dak gemonteerd dat de voorzieningen vanuit het midden van het eiland naar beneden worden gevoerd.

Natuurlijke ventilatie in de zomer, restwarmte vanuit de luchtbehandelingsinstallatie in de winter.

 

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ronald Hessing

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Schiphol Real Estate

Architect

Neutelings Riedijk Architecten bv

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 8.500 m²

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 33 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam. Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 33 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Ronald Hessing

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31651837082

"Uitdaging is om wensen, mogelijkheden en budgetten op één lijn te krijgen"

Halmos staat voor een gemoedelijke sfeer, prettige samenwerking en goed persoonlijk contact. Maar ook voor uitdagende en inspirerende projecten. Die combinatie maakt het hier zo leuk.

Halmos staat voor mij voor een gemoedelijke sfeer, prettige samenwerking en goed persoonlijk contact. Maar ook voor uitdagende en inspirerende projecten. Die combinatie maakt het werken bij Halmos juist zo leuk. Technisch gezien krijg ik hier de mogelijkheid om aan de meest innovatieve en hoogwaardige installaties te mogen werken, zowel aan de advieskant als bij het ontwerp. De uitdaging is steeds opnieuw om wensen, mogelijkheden en beschikbare budgetten op één lijn te krijgen, of het nu gaat om eenvoudige optimalisaties van bestaande installaties of om het ontwerp van de meest complexe installatievormen voor een nieuwbouwsituatie. De afgelopen jaren kreeg ik de kans om me steeds verder te specialiseren in verschillende installaties, met name in warmte- en koudeopslagsystemen. Door persoonlijke inzet en aandacht lukt het steeds om deze complexe installaties goed werkend te krijgen, zodat ze ook op lange termijn daadwerkelijk de beloofde resultaten behalen.