jaar 2020

Kantoorgebouw Cedar te Amsterdam

Beschrijving

Kantoorgebouw Cedar te Amsterdam
Voor ING Nederland hebben wij de advisering van de “inrichtingsinstallaties” van het gebouw Cedar mogen verzorgen. Uitgangspunt hierbij was het zo efficiënt inpassen van alle ING-eisen en wensen binnen de casco-installaties van het nieuwbouw gebouw.
Het ging hierbij om de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en beveiligingsinstallaties inclusief de volledige noodstroom en no-breakinstallatie voor 40.000 m2 BVO. Alle installaties zijn binnen het ontwerp afgestemd op het interieur ontwerp van architectenbureau HofmanDujardin.
Het gebouw Cedar bestaat uit een kantoorgebouw met een publieksdeel en een besloten kantoordeel.
Het gebouw kent twee bouwdelen met beide een atrium en een openbare begane grond. Op de begane grond en de begane grondvloer van het atrium is een horecafunctie opgenomen en openbare meetingruimten en ontmoetingsgebieden.
Naar de trappen en de liften is op de begane grond een eerste beveiligingsschil gemaakt met circle- en tourlocks. Ook boven aan de trappen in het atrium is op de 1e verdieping deze eerste schil gemaakt op eenzelfde wijze. Achter deze eerste schil bevindt zich de normale kantoorruimten, vergaderruimten en ontmoetingsgebieden. Een tweede schil is in het gebouw gemaakt voor de SER- en MER-ruimten. Ook voor de directie is een tweede schil gemaakt. Een derde schil is aangebracht voor zeer vertrouwelijke werkzaamheden zoals de dealingroom etc. Deze derde schil wordt een zogenaamde Chinese Wall genoemd, omdat de werkzaamheden die daar plaatsvinden niet van buitenaf gezien mogen worden. Halmos heeft hiervoor i.s.m. ING het beveiligingsplan gemaakt en alle installatietechnische toegangscontrolevoorzieningen en beveiliging hiervoor ontworpen.
In het auditorium dat plaats biedt aan 150 personen vinden zeer vertrouwelijke bijeenkomsten plaats. Hiertoe zijn alle data en beveiligingsinstallaties losgekoppeld van alle netwerken zodat een hoogste graad van cyber securitybeveiliging is gegarandeerd.
Het open atrium is ondersteunend aan de organisatie doordat medewerkers elkaar ontmoeten maar ook overleggen met externen plaatsvinden. De uitnodigende trappen in het atrium maken de verbindingslijnen kort en het ontmoeten vanzelfsprekender. Deze openheid is mogelijk gemaakt door juist projectering van de installaties ter voorkoming van hinderlijke luchtstromen. Hiervoor zijn CFD-simulaties gemaakt om dit te optimaliseren. De technische voorzieningen in de kantoren zijn ondersteunend voor de organisatie doordat installaties stramiensgewijs zijn opgenomen en de werkplekaansluitingen vanuit een verhoogde vloer zijn aangelegd. Een flexibele aanpasbaarheid is hiermee gegarandeerd. Zowel verlichting, klimatisering en zonwering zijn individueel regelbaar en bedienbaar.

  

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

ING Nederland

Architect

HofmanDujardin (interieur)

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 40.000 m2 (nieuwbouw)

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 33 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam. Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 33 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.

Serge Baan

Engineer Elektrotechniek

" Wat ik vooral interessant vind aan ons werk..."

Wat ik vooral interessant vind aan ons werk is dat we uit het niets langzaam maar zeker iets moois zien ontstaan. Van de eerste schetsplattegronden tot de oplevering van een nieuw gebouw met tevreden gebruikers; in elke fase voegt Halmos kennis en waarde toe. Zelf doe ik dat voor wat betreft de elektrotechnische installaties bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Daarvoor maak ik voorlopige ontwerpen, stel ik bestekken op en verzorg ik de bijbehorende tekeningen, berekeningen en ramingen. Het kan gaan om licht- en krachtinstallaties, beveiligingsinstallaties en data-installaties. Soms ook heb ik te maken met het ontwerp van een transport- of een gevelonderhoudsinstallatie. Na de bestekfase ondersteun ik de uitvoering, tot de oplevering aan toe. Zo controleer ik de werktekeningen en meer- en minderwerken, doe ik opnames en houd ik toezicht op locatie. Juist het feit dat ik in dit werk contact heb met zo veel verschillende partijen, maakt het werk zo leuk. Het ene moment zit ik aan tafel met een architect, dan weer met een opdrachtgever, een eindgebruiker, een leverancier, een installateur of een collega.