jaar 2020

Kantoorgebouw Cedar te Amsterdam

Beschrijving

Kantoorgebouw Cedar te Amsterdam
Voor ING Nederland hebben wij de advisering van de “inrichtingsinstallaties” van het gebouw Cedar mogen verzorgen. Uitgangspunt hierbij was het zo efficiënt inpassen van alle ING-eisen en wensen binnen de casco-installaties van het nieuwbouw gebouw.
Het ging hierbij om de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en beveiligingsinstallaties inclusief de volledige noodstroom en no-breakinstallatie voor 40.000 m2 BVO. Alle installaties zijn binnen het ontwerp afgestemd op het interieur ontwerp van architectenbureau HofmanDujardin.
Het gebouw Cedar bestaat uit een kantoorgebouw met een publieksdeel en een besloten kantoordeel.
Het gebouw kent twee bouwdelen met beide een atrium en een openbare begane grond. Op de begane grond en de begane grondvloer van het atrium is een horecafunctie opgenomen en openbare meetingruimten en ontmoetingsgebieden.
Naar de trappen en de liften is op de begane grond een eerste beveiligingsschil gemaakt met circle- en tourlocks. Ook boven aan de trappen in het atrium is op de 1e verdieping deze eerste schil gemaakt op eenzelfde wijze. Achter deze eerste schil bevindt zich de normale kantoorruimten, vergaderruimten en ontmoetingsgebieden. Een tweede schil is in het gebouw gemaakt voor de SER- en MER-ruimten. Ook voor de directie is een tweede schil gemaakt. Een derde schil is aangebracht voor zeer vertrouwelijke werkzaamheden zoals de dealingroom etc. Deze derde schil wordt een zogenaamde Chinese Wall genoemd, omdat de werkzaamheden die daar plaatsvinden niet van buitenaf gezien mogen worden. Halmos heeft hiervoor i.s.m. ING het beveiligingsplan gemaakt en alle installatietechnische toegangscontrolevoorzieningen en beveiliging hiervoor ontworpen.
In het auditorium dat plaats biedt aan 150 personen vinden zeer vertrouwelijke bijeenkomsten plaats. Hiertoe zijn alle data en beveiligingsinstallaties losgekoppeld van alle netwerken zodat een hoogste graad van cyber securitybeveiliging is gegarandeerd.
Het open atrium is ondersteunend aan de organisatie doordat medewerkers elkaar ontmoeten maar ook overleggen met externen plaatsvinden. De uitnodigende trappen in het atrium maken de verbindingslijnen kort en het ontmoeten vanzelfsprekender. Deze openheid is mogelijk gemaakt door juist projectering van de installaties ter voorkoming van hinderlijke luchtstromen. Hiervoor zijn CFD-simulaties gemaakt om dit te optimaliseren. De technische voorzieningen in de kantoren zijn ondersteunend voor de organisatie doordat installaties stramiensgewijs zijn opgenomen en de werkplekaansluitingen vanuit een verhoogde vloer zijn aangelegd. Een flexibele aanpasbaarheid is hiermee gegarandeerd. Zowel verlichting, klimatisering en zonwering zijn individueel regelbaar en bedienbaar.

  

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

" Ruim 25 jaar geleden vroeg Willem Harteveld..."

meer over Rob Franke

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

" 'In 30 jaar Halmos ben ik vooral trots..."

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

ING Nederland

Architect

HofmanDujardin (interieur)

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 40.000 m2 (nieuwbouw)

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 25 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam.Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 25 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 30 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'