jaar 2006

Kantoor van ABN AMRO te Zwolle

Keuze voor een hoogwaardig installatieconcept met energieopslag en warmtepomp past bij het landmark kantoor van ABN AMRO in Zwolle.

  • Kantoor van ABN AMRO te Zwolle
  • Kantoor van ABN AMRO te Zwolle
  • Kantoor van ABN AMRO te Zwolle
  • Kantoor van ABN AMRO te Zwolle
  • Kantoor van ABN AMRO te Zwolle

Beschrijving

Hoogwaardige installaties in kantoorgebouw ABN AMRO te Zwolle

De verzekeringsgroep van ABN AMRO in Zwolle heeft in 2006 een nieuw hoofdkantoor betrokken. Halmos verzorgde het ontwerp en de engineering van het installatieconcept en begeleidde de realisatie ervan.

Het gebouw bestaat uit een tweelaagse parkeergarage, een podiumgebouw met daarboven een 4-, een 6- en een 20-laags kantoorgebouw, totaal vloeroppervlak 32.664 m². De hoogte van het totale complex is 96 meter,  waarmee het gebouw een echte landmark is in Zwolle. Het podiumgebouw bevat de hoofdentree, een restaurant, een vergadercentrum, een computercentrum en een fitnesscentrum. In de kantoren is ook een call centrum gevestigd. Alle kantoren zijn voorzien van een innovatieve indeling met open gebieden, cockpits, en flexwerkplekken.

Keuze voor installatieconcept

Voor het installatieconcept kozen wij een energieopslaginstallatie met warmtepompen die de levering van warmte en koude verzorgen. In het plafond van de kantoorruimtes bevinden zich fancoilunits die lokaal kunnen verwarmen en koelen. De bediening van de fancoilunits en de verlichting is volledig geïntegreerd. Tevens worden de installaties op basis van aanwezigheidsdetectie in- en uitgeschakeld.

Bediening van de fancoilunits en de verlichting is volledig geïntegreerd en werkt op aanwezigheidsdetectie.

Via een verhoogde kabelvloer zijn overal voedingen en aansluitpunten voor data beschikbaar. Zowel de hoogbouw als het podiumgebouw zijn volledig voorzien van sprinklers. De gebouwen beschikken over in totaal negen liften, waarbij de vijf liften in de hoogbouw een hefvermogen van 1.000 kg en een snelheid van 3,5 m/s hebben.

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Bouwfonds Ontwikkeling b.v.

Architect

PPKS Architects Ltd

In samenwerking met

architecten van Mourik bv

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 32.664 m²

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'