jaar 2022

HUB50 te Utrecht

Beschrijving

HUB50 te Utrecht 

Aan de Van Deventerlaan 50 in Utrecht is het voormalige Mercedes gebouw uit 2003 getransformeerd tot een politiekantoor. Naast de invulling als kantoorruimte wordt het pand gebruikt voor ontmoeten, bezoeken, overleggen, samenwerken en vergaderen. Hiervoor is het pand gerenoveerd en opnieuw ingericht. Wij hebben hiervoor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties geadviseerd. Het bijzondere aan dit project is dat in een zeer korte tijd het ontwerp gereed moest zijn en het ontwerp gedeeltelijk parallel met de uitvoering uitgevoerd moest worden. Hierdoor is het gelukt om het project vanaf start ontwerp in anderhalf jaar te transformeren en te renoveren, hetgeen in de gespannen markt extra bijzonder is.

Het ovale gebouw heeft in het midden een atrium dat in de nieuwe situatie wordt gebruikt voor ontmoeten en een restaurant. Op de begane grond zijn de MER-ruimte, de keuken en de grotere vergaderruimten opgenomen.

Op de verdiepingen zijn de kantoorruimten voorzien ingericht op Activiteit Gericht Werken. Op de 3e verdieping is nog een auditorium en op de 4e verdieping is in het atrium een huiskamer geprojecteerd.

In de kelder zijn grote multifunctionele bijeeenkomstruimten opgenomen; een studio, een fitnessruimte, een automotivruimte en diverse innovatieruimten. In de kelder waren voorheen garages en een showroom voor auto’s.

Voor de klimaatinstallatie zijn zoveel mogelijk de luchtbehandelingskasten gerenoveerd en verduurzaamd. De overige luchtbehandelingskasten zijn vernieuwd omdat deze niet meer voldeden aan het nieuwe gebruik. De kanalen en leidingen infrastructuur zijn hergebruikt en de lokale afgifte- apparatuur vervangen. Tevens is de luchtbehandeling in een variabel volume getransformeerd zodat op basis van luchtkwaliteit (CO2) de hoeveelheid toegevoerde lucht wordt geregeld.

De bestaande Koude opslaginstallatie hebben we getransformeerd tot een Warmte en Koude Opslag installatie (WKO) door een warmtepomp te integreren.

De verlichting is volledig vernieuwd in LED en voorzien van dalischakeling. De brandmeld is vernieuwd in een certificeerbare installatie. Hierbij maakten we wel hergebruik van de recent vernieuwde brandmeldcentrale.De aansluitingen voor electra zijn in het hele gebouw aangepast aan de nieuwe indeling. Ook is een volledig nieuwe datainstallatie in MER-ruimte en SER-ruimten voorzien.

Voor de beveiliging is in samenwerking met de politie een nieuwe beveiligingsinstallatie ontworpen en de bekabeling hiervoor voorzien.

Het gebouw is voorzien van een sprinklerinstallatie. De projectering van de sprinklers is volledig vernieuwd gebruikmakend van de bestaande infrastructuur.

De zonwering van het atrium is aangepast waardoor het slechte klimaat in het atrium maximaal is verbeterd. Hiertoe zijn simulaties gemaakt om het klimaat te voorspellen.

Tenslotte zijn er op het dak PV-panelen geprojecteerd.

Door alle voorzieningen wordt ruimschoots voldaan aan de huidige BENG-eisen.

Tevens is invulling gegeven om de gebruikswaarde van het gebouw te optimaliseren en een bijdrage te doen aan de belevingswaarde met de installaties door goede basisverlichting, fraaie accentverlichting en een prima comfort te realiseren.

Hierdoor en door de vele verduurzamingsmaatregelen is ook de toekomstwaarde geoptimaliseerd.

Werkplek

Zicht in het Atrium

MF-ruimte op laag -2

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Politie

Architect

HofmanDujardin

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 13.000 m2

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'