jaar 2022

HUB50 te Utrecht

Beschrijving

HUB50 te Utrecht 

Aan de Van Deventerlaan 50 in Utrecht is het voormalige Mercedes gebouw uit 2003 getransformeerd tot een politiekantoor. Naast de invulling als kantoorruimte wordt het pand gebruikt voor ontmoeten, bezoeken, overleggen, samenwerken en vergaderen. Hiervoor is het pand gerenoveerd en opnieuw ingericht. Wij hebben hiervoor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties geadviseerd. Het bijzondere aan dit project is dat in een zeer korte tijd het ontwerp gereed moest zijn en het ontwerp gedeeltelijk parallel met de uitvoering uitgevoerd moest worden. Hierdoor is het gelukt om het project vanaf start ontwerp in anderhalf jaar te transformeren en te renoveren, hetgeen in de gespannen markt extra bijzonder is.

Het ovale gebouw heeft in het midden een atrium dat in de nieuwe situatie wordt gebruikt voor ontmoeten en een restaurant. Op de begane grond zijn de MER-ruimte, de keuken en de grotere vergaderruimten opgenomen.

Op de verdiepingen zijn de kantoorruimten voorzien ingericht op Activiteit Gericht Werken. Op de 3e verdieping is nog een auditorium en op de 4e verdieping is in het atrium een huiskamer geprojecteerd.

In de kelder zijn grote multifunctionele bijeeenkomstruimten opgenomen; een studio, een fitnessruimte, een automotivruimte en diverse innovatieruimten. In de kelder waren voorheen garages en een showroom voor auto’s.

Voor de klimaatinstallatie zijn zoveel mogelijk de luchtbehandelingskasten gerenoveerd en verduurzaamd. De overige luchtbehandelingskasten zijn vernieuwd omdat deze niet meer voldeden aan het nieuwe gebruik. De kanalen en leidingen infrastructuur zijn hergebruikt en de lokale afgifte- apparatuur vervangen. Tevens is de luchtbehandeling in een variabel volume getransformeerd zodat op basis van luchtkwaliteit (CO2) de hoeveelheid toegevoerde lucht wordt geregeld.

De bestaande Koude opslaginstallatie hebben we getransformeerd tot een Warmte en Koude Opslag installatie (WKO) door een warmtepomp te integreren.

De verlichting is volledig vernieuwd in LED en voorzien van dalischakeling. De brandmeld is vernieuwd in een certificeerbare installatie. Hierbij maakten we wel hergebruik van de recent vernieuwde brandmeldcentrale.De aansluitingen voor electra zijn in het hele gebouw aangepast aan de nieuwe indeling. Ook is een volledig nieuwe datainstallatie in MER-ruimte en SER-ruimten voorzien.

Voor de beveiliging is in samenwerking met de politie een nieuwe beveiligingsinstallatie ontworpen en de bekabeling hiervoor voorzien.

Het gebouw is voorzien van een sprinklerinstallatie. De projectering van de sprinklers is volledig vernieuwd gebruikmakend van de bestaande infrastructuur.

De zonwering van het atrium is aangepast waardoor het slechte klimaat in het atrium maximaal is verbeterd. Hiertoe zijn simulaties gemaakt om het klimaat te voorspellen.

Tenslotte zijn er op het dak PV-panelen geprojecteerd.

Door alle voorzieningen wordt ruimschoots voldaan aan de huidige BENG-eisen.

Tevens is invulling gegeven om de gebruikswaarde van het gebouw te optimaliseren en een bijdrage te doen aan de belevingswaarde met de installaties door goede basisverlichting, fraaie accentverlichting en een prima comfort te realiseren.

Hierdoor en door de vele verduurzamingsmaatregelen is ook de toekomstwaarde geoptimaliseerd.

Werkplek

Zicht in het Atrium

MF-ruimte op laag -2