jaar 2014

Herinrichting kantoor TNO

Beschrijving

Herinrichting kantoor TNO

Op 1 april 2014 hebben wij de opdracht verkregen van TNO voor het ontwerpen, aanbesteden en de directievoering van het nieuwe hoofdkantoor van TNO in Den Haag. Het nieuwe kantoor is gerealiseerd in een 9.600 m² bestaand kantoor in het New Babylon complex te Den Haag.

Dit New Babylon complex bestaat uit een laagbouw voorzien van parkeren, winkels, een hotel met daarop enkele torens, voorzien van woningen en kantoren. Bij aanvang van onze werkzaamheden had TNO een huurovereenkomst gesloten voor een deel van de begane grond en de 6e t/m 10e verdieping van toren B met een totaaloppervlak van 9.600 m² BVO.

Medewerkers en bezoekers gaan vanaf de entreehal op de begane grond rechtstreeks naar het “clubkantoor” op de 10e verdieping, waar men eerst een kop goede koffie kan bestellen bij de coffeebar. Op deze verdieping is een breed aanbod aan overleg-, vergader- en tijdelijke werkplekken.

Het restaurant is hier ook gesitueerd waar ook buiten lunchtijd gebruik van kan worden gemaakt.

Op de onderliggende verdiepingen vind je de overige werkplekken en labruimten, waarbij uitgegaan is van het “Smart Working”. Onderstaande ondersteunende faciliteiten zijn geplaatst in de kernen op de verdiepingsvloeren. Vergaderruimten zijn geclusterd in een vergadercentrum.

In het kantoorgedeelte was een casco-installatie aanwezig, voorzien van een verlichtingsinstallatie (500 lux) en een wandgoot met diverse wandcontactdoosaansluitingen, gebaseerd op een 1800 mm gevelstramien. Voor de werktuigbouwkundige installatie bestond de installatie uit een 3-voudige mechanische ventilatie gecombineerd met topkoeling.

Uitgangspunt voor TNO was zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande installaties, doch uiteraard de installaties geschikt te maken voor het “Smart Working” concept.                                  

De inrichting bestond uit een aantal labruimten (elektrisch voor het testen van apparatuur) met bijbehorende MER- en SER-ruimten voorzien van een separaat TNO-datanetwerk, een restaurant, een aantal vergaderruimten en flexibele kantoorwerkplekken en aanlandplekken.

Kantoorwerkplekken

 

Concentratie werkplek                                  Vergaderruimte

  

Kabelgoot labruimten

In het algemeen zijn binnen de realisatie de onderstaande uitbreidingen gepleegd:
- het aanvullen van het elektrisch vermogen met 260 kVA vanaf de trafo-opstelling in de kelder;
- het realiseren van totaal 2800 extra data-aansluitingen, verdeeld over twee datanetwerken;
- het aanbrengen van de benodigde beveiligingsinstallaties ten behoeve van brandbeveiliging, inbraakinstallatie en toegangscontrole.

Voor de werktuigbouwkundige installatie betekent dit het realiseren van een aanvullend benodigde ventilatie-installatie van 39.000 m³/h voor vergaderen, restaurant/keuken en labruimten, opgesteld op het dak van toren B. Evenzo een aanvullende koelinstallatie met een vermogen van 260 kW en verwarmingsinstallatie met een vermogen van 190 kW.

Qua planning zijn de aanpassingen van de installaties binnen 6 maanden uitgevoerd en in december 2015 opgeleverd.

Keuken                                                               Restaurant

 

Toegangssluis ontvangstgebied

 

 

 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Edwin den Dubbelden

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

TNO Vastgoed

Architect

Meyer Van Schooten architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 9.600 m2

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw +31622488426

"Integraliteit is één van de sterke eigenschappen van Halmos"

Nolet Distillery was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we met onze integrale oplossingen konden bieden. Het distilleerproces werd hierdoor efficiënter en duurzamer.

Integraliteit in advisering en ontwerp beschouw ik als één van de, zo niet de sterkste eigenschap van Halmos. Een goed voorbeeld daarvan is het project Nolet Distillery in Schiedam, een bedrijf dat jenever en wodka produceert. Hier zijn we erin geslaagd om gebouw- en procesinstallaties te integreren voor wat betreft de warmte- en koude-uitwisseling. In het traditionele distilleerproces werd het product, de alcoholdamp, afgekoeld tot een vloeistof door het via een spiraal door een koelkuip met koud drinkwater te leiden. Het opgewarmde drinkwater kwam vervolgens in het riool terecht. Wij hebben dit systeem volledig omgevormd door, in eerste instantie, warmte op te vangen en te bufferen en vervolgens de alcoholdamp door vrije koelers op het dak te leiden. Tot slot koelt een warmtewisselaar de alcohol verder terug naar de gewenste temperatuur. Deze warmtewisselaar is weer gekoppeld aan het koelsysteem van het bedrijf, een koudeopslagsysteem in de bodem dat koelt met grondwater. Al deze ingrepen maakten het proces efficiënter en duurzamer. We hebben zelfs voor dit bedrijf nieuwe distilleerketels ontworpen, de productie daarvan begeleid en de inbedrijfstelling gemonitord. Hierbij hebben we, naar wens van de opdrachtgever, de traditionele koelkuipen hergebruikt en voorzien van nieuwe leidingen, kleppen en warmtewisselaars. De opdrachtgever was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we hier met onze integrale oplossingen aanboden.

Edwin den Dubbelden

Projectleider Elektrotechniek +31653713812

"Samenwerken om tot een goed einde te komen"

Iedereen, ongeacht haar of zijn functie bij Halmos, wil elk project tot een goed einde brengen. Met allemaal hetzelfde doel voor ogen: een tevreden opdrachtgever en gebruiker.

Het is de diversiteit die het zo enorm leuk maakt om bij Halmos te werken. Een voorbeeld van zo''n project is het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Dit was voor mij een bijzonder project. Ik heb hier het gehele traject meegelopen; van de ontwerpschetsen via de gebruikersgesprekken naar het bestek en de uitvoering tot en met de oplevering. Bovendien bestaat dit project ook nog eens uit drie bouwdelen, het ziekenhuis, een psychiatrisch centrum en een parkeergarage. De hoeveelheid werk en de omvang van de installaties maken dit bouwwerk al bijzonder, maar je realiseert je ook ineens dat voor elk bouwdeel specifieke eisen en voorwaarden gelden. Daarmee kom ik meteen bij het tweede, belangrijke voordeel van werken bij Halmos: de samenwerking. Je stapt met meerdere collegas in bij dergelijke projecten en dan is samenwerking ontzettend belangrijk. Bij Halmos ervaar ik dit elke keer weer als bijzonder prettig omdat iedereen, ongeacht haar of zijn functie, elk project tot een goed einde wil brengen. Iedereen heeft hetzelfde, uiteindelijke doel voor ogen: een tevreden opdrachtgever en gebruiker.