jaar 2018

Goede Doelen Loterijen

Beschrijving

Goede Doelen Loterijen

Het kantoorgebouw voor de Goede Doelen Loterijen, waarvoor wij de volledige technische installaties hebben geadviseerd is een voorbeeld van een multidisciplinair ontwerp, bestaande uit:
- Een werktuigbouwkundige installatie bestaande uit een warmtekoude opslagsysteem (WKO) met warmtepompen. Het klimaatsysteem voor de werknemers bestaat uit klimaatplafonds regelbaar per 3.600 mm.
- De verlichtingsinstallaties bestaan uit LED-verlichting.
- Het installatieontwerp heeft het BREEAM certificaat outstanding behaald.
- Een beveiligingsinstallatie uitgevoerd op Borgklasse 2.
- De data-installaties zijn geheel gescheiden uitgevoerd voor personeel, studio’s en beveiligingsinstallaties uitgevoerd in cat. 6A.
Het gebouw is qua brandveiligheid voorzien van een sprinklerinstallatie gecombineerd met automatische detectie.

Het kantoorgebouw voor de Goede Doelen Loterijen is een kantoorgebouw, voorzien van TV-studio’s, Auditorium, restaurant en ± 650 werkplekken.
In het kader van duurzaamheid hebben wij onderstaande “duurzame” maatregelen ontworpen.

Bijna energieneutraal en duurzaam
Voor het ontwerp van de installaties voor het kantoorgebouw van de Goede Doelen Loterijen heeft de ambitie “energie neutraal” voorop gestaan. Volgens de TRIAS energetica zijn achtereenvolgens eerst de energievraag geminimaliseerd, daarna is zoveel mogelijk energie-uitwisseling in het gebouw en in de installatie toegepast en de duurzame energieopwekking gemaximaliseerd en tenslotte op de meest energiezuinige wijze gebruik gemaakt van fossiele energie. Het resultaat is een Energie Neutraal Gebouw (EPC – 0,08).

Minimalisering energievraag door het gebruik
In overleg met de medewerkers van Goede Doelen Loterijen is de energievraag geminimaliseerd door toepassing van energiezuinige computers. Hierdoor minder elektraverbruik en in de zomer minder koeling.
Minimalisering energievraag door integraal bouwkundig ontwerp.
Het gebouw draagt bij in het minimaliseren van de energievraag door toepassing van driedubbel glas, zeer goede isolatie van de dichte delen en optimalisering van glasoppervlakten in de gevel en dak ten aanzien van daglicht en warmte- en koudeverlies.

Energie-uitwisseling
Energie-uitwisseling vindt plaats in de openstructuur van het gebouw en in de warmteterugwinning van het luchtbehandelingssysteem alwaar de warmte uit de afgezogen lucht uit het gebouw  in de winter wordt uitgewisseld met de koude aangezogen buitenlucht.
Ook wordt Warmte en Koude energie Opslag (WKO) in de bodem toegepast.

Hybride ventilatie
Het gebouw en de installaties zijn voorzien van een hybride ventilatiesysteem. Dit wil zeggen dat het gebouw mechanisch wordt geventileerd als dit beter is en natuurlijk geventileerd als dit kan.

Minimalisering van transportverlies
Het verplaatsen van lucht door kanalen en water door leidingen vraagt respectievelijk ventilator en pompenergie. Doordat de kanalen leidingen en apparaten groter dimensioneren dan normaal  zal de weerstand laag zijn en daarmee is ook het energieverbruik laag.

Verwarming en koeling met klimaatplafonds en vloerverwarming/koeling
De verwarming en koeling zal plaatsvinden door klimaatplafonds in de kantoren.

LED-verlichting
Het hele gebouw wordt verlicht door zeer energiezuinige LED-verlichtingsarmaturen.

Duurzame energie
De dichte dakvlakken worden vol gelegd met hoog rendement PV-cellen waardoor het dak een oogstveld is voor opwekking van duurzame elektrische energie.

Hergebruik van regenwater
Het regenwater van de daken wordt gedeeltelijk direct gebruikt voor de daktuinen, maar voor het overgrote gedeelte verzameld is een grote buffer onder de trap van het voorplein.

Oude gebouw                                                                           Nieuw gebouw

 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Edwin den Dubbelden

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

Goede Doelen Loterijen

Architect

Benthem Crouwel Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 15.300 m2

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'

Edwin den Dubbelden

Projectleider Elektrotechniek +31653713812

"Samenwerken om tot een goed einde te komen"

Iedereen, ongeacht haar of zijn functie bij Halmos, wil elk project tot een goed einde brengen. Met allemaal hetzelfde doel voor ogen: een tevreden opdrachtgever en gebruiker.

Het is de diversiteit die het zo enorm leuk maakt om bij Halmos te werken. Een voorbeeld van zo''n project is het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Dit was voor mij een bijzonder project. Ik heb hier het gehele traject meegelopen; van de ontwerpschetsen via de gebruikersgesprekken naar het bestek en de uitvoering tot en met de oplevering. Bovendien bestaat dit project ook nog eens uit drie bouwdelen, het ziekenhuis, een psychiatrisch centrum en een parkeergarage. De hoeveelheid werk en de omvang van de installaties maken dit bouwwerk al bijzonder, maar je realiseert je ook ineens dat voor elk bouwdeel specifieke eisen en voorwaarden gelden. Daarmee kom ik meteen bij het tweede, belangrijke voordeel van werken bij Halmos: de samenwerking. Je stapt met meerdere collegas in bij dergelijke projecten en dan is samenwerking ontzettend belangrijk. Bij Halmos ervaar ik dit elke keer weer als bijzonder prettig omdat iedereen, ongeacht haar of zijn functie, elk project tot een goed einde wil brengen. Iedereen heeft hetzelfde, uiteindelijke doel voor ogen: een tevreden opdrachtgever en gebruiker.

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.