jaar 2022

Cursus- en vergadercentrum Koningsbergerstraat te Utrecht

Beschrijving

Cursus- en vergadercentrum Koningsbergerstraat te Utrecht
Eind 2020 hebben wij van de Hogeschool te Utrecht de opdracht gekregen voor een duurzaamheidsonderzoek voor het Cursus- en Vergadercentrum Koningsbergerstraat te Utrecht.

Op basis van deze rapportage besloot de Hogeschool van Utrecht tot uitvoering van de bestaande gymzaal te transformeren tot 2-laags restaurant inclusief verduurzaming van de installaties. Deze werkzaamheden zijn eind 2021 aanbesteed en uitgevoerd in 2022 met daar waar mogelijk zo veel mogelijk de uitvoering binnen de onderwijsvakanties.

De bestaande luchtbehandeling was beperkt en uitgevoerd zonder warmteterugwinning, de verwarming werd opgewekt met CV-ketels en 1 bouwdeel werd gekoeld met een koelmachine.
Bij de renovatie is de luchthoeveelheid verhoogd naar een niveau van Frisse scholen klasse B. Alle luchtbehandelingskasten zijn daarbij vervangen door luchtbehandelingskasten met warmtewielen en alle kanalen zijn vernieuwd en/of verzwaard.
De koeling is vervangen door een luchtwaterwarmtepomp waar ook het overgrote deel van de verwarming mee kan worden ondervangen.

De verlichting is vervangen door LED, en de brandveiligheid is geüpgraded.
Tenslotte is het dak geschikt gemaakt voor PV-panelen die in een later stadium zullen worden aangebracht.

Uiteindelijk is het gebouw in december 2022 opgeleverd en begeleiden wij nu de nazorgperiode.

De voormalige gymzaal is omgebouwd tot een dubbellaags restaurant

De kantine is voorzien van verse lucht conform nieuwbouweisen

Luchtbehandelingskasten zijn allemaal vervangen door kasten met energiezuinige ventilatoren en warmtewielen voor warmteterugwinning

Brandscheidingen zijn opgewaardeerd naar huidige eisen en de sprinklerinstallatie is herzien

Nieuwe luchtbehandelingskasten zijn netjes weggewerkt achter akoestische schermen

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over Ubo van der Burg

Opdrachtgever

Hogeschool Utrecht

Architect

JHK Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 8.250 m2 BVO

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.