Prinses Máxima Centrum te Utrecht
In opdracht van Homij hebben wij het Voorontwerp van de technische installaties voor het nieuwbouw Prinses Máxima Centrum te Utrecht uit mogen werken naar Technisch Ontwerp inclusief de uitwerking van een BIM-model.
Een ziekenhuis van 40.000 m2 waarvoor het TO in 6 maanden gerealiseerd moest worden is gebaseerd op een Voorlopig Ontwerp.
Het Prinses Máxima Centrum (PMC) is gevestigd bij het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) op De Uithof in Utrecht. De topzorg voor kinderen met kanker is in dit ziekenhuis geconcentreerd. Intensivering van het wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij kinderen is belangrijk voor het behalen van de doelstellingen van het Prinses Máxima Centrum. Binnen de ziekenhuisomgeving voor kinderen zijn alle installaties ‘kindvriendelijk’ ontworpen.
Om alle doelstellingen te kunnen behalen is een researchgebouw ontworpen met Klinische Oncologische laboratoria (KO), alsook Genetisch Gemodificeerde organismen (GGO) laboratoria met ML-I en ML-II laboratoria, te weten o.a.:
- ML-II FACS (Fluorescence Activated Cell Sorter);
- ML-I en II laboratoria kweek;
- ML-I laboratoria bacterieel.
De laboratoria hebben gescheiden afvoeren van de overige inhet PMC systeem. In de waterinstallaties is onderscheid gemaakt in drinkwater (warm en koud), bedrijfswater (warm en koud), onthardwater en RO water. Ook zijn voor de laboratoria gasflessen met leidingnetten aangelegd voor de technische gassen, menggas, zuurstof, helium, argon, stikstof en CO².
De meerdere luchtbehandelingssystemen zijn met redundantie uitgevoerd en de luchtbehandelingskasten zijn allemaal op een gezamenlijk drukverdeel- en verzamelplenum aangesloten in de techniekruimte. Hierdoor is de ventilatielucht in de laboratoria gewaarborgd, ook als één luchtbehandelingskast in onderhoud of storing is.
In de laboratoria zijn separate afzuigsysteem gerealiseerd voor veiligheidskabinetten (flowkasten), zuurkasten, chemicaliënkasten en puntafzuigingen. Apparatuur met hoge interne warmtelasten zoals CO² broedstoven en 80 vriezers worden direct afgezogen.
De vrieskasten in de biobank worden door een separaat 100% redundant koelsysteem geklimatiseerd.
Alle laboratoria zijn voorzien van de benodigde veiligheidsinstallaties, zoals nood-en oogdouches, noodverlichtingsinstallaties, watermistinstallaties en noodstopsystemen die de verdeelkasten per laboratoria kunnen afschakelen.
In het researchgebouw is ook de productieapotheek, waar het voor toediening gereed maken (VGTM) van alle medicatie gecentraliseerd is. De VGTM cytostatica en niet cytostatica zijn B tot D geclassificeerde cleanrooms.