jaar 2015

IKEA-vestigingen Nederland

Duurzaamheid en laag energieverbruik staan voorop bij de nieuwbouw van alle IKEA-vestigingen in Nederland. Bij uitbreidingen moet de klant ongestoord kunnen winkelen.

 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland

Beschrijving

IKEA laat met bewezen duurzaamheid niets aan het toeval over

In opdracht van IKEA Nederland is Halmos al sinds de vestiging van IKEA Delft, in de jaren negentig van de vorige eeuw, betrokken bij alle nieuwbouw voor IKEA. Daarnaast is het woonwarenhuis sinds 2007 bezig met het grootschalig uitbreiden van vele van haar winkels. Duurzaamheid staat altijd voorop. Halmos verzorgde bij elke locatie het ontwerp van alle installaties, stelde de aanbesteding op en was verantwoordelijk voor de directievoering en oplevering.

Onze betrokkenheid bij IKEA in Nederland is groot, zo werkten wij voor de vestigingen in Delft (1992), Eindhoven (1992), Heerlen (1994), Utrecht (1996),   Groningen (1997), Barendrecht (2001), Hengelo (2002), Breda (2003), Haarlem (2003), Duiven (2005) en Amersfoort (2006). Ook bij de uitbreidingen in Eindhoven, Heerlen, Amsterdam (2008) en Duiven (2012) waren wij de vaste partner, evenals bij realisatie van het magazijn in Oosterhout in totaal 2 fases totaal 80.000 m2 BVO (2002) en een hotel met 140 kamers in Delft en 2013/ 2014 bij de nieuwbouw van IKEA Zwolle (2014).

Wij zijn er trots op om voor IKEA ± 460.000 m2 winkeloppervlak in de afgelopen 30 jaar te hebben mogen adviseren.

Laag energieverbruik

In het ontwerp van elke vestiging kiezen wij met de klant voor klimaatinstallaties waarbij duurzaamheid en een laag energieverbruik voorop staan. Voor de ventilatie maken wij gebruik van een regeling op basis van gemeten luchtkwaliteit, waardoor het ventilatiesysteem die buitenlucht die het inneemt, afstemt op de behoefte. Bij een lage bezetting in de winkel neemt deze regeling nagenoeg geen buitenlucht in. Dat beperkt het benodigde verwarmings- en koelvermogen.

Lange Termijn Energieopslag

Voor de koeling van de vestigingen ontwerpen we, als de bodem hiervoor geschikt is, een Lange Termijn Energieopslag (LTEO). De warmteopwekking gebeurt door middel van stadsverwarming of ketels aangevuld met een warmtepomp installatie. Ventilatie in de magazijnen vindt grote delen van het jaar plaats door middel van luiken in de daken. Deze natuurlijke ventilatie regelt tevens de temperatuur in de zomer.

Energiebesparende armaturen

De verlichting in de winkels is sinds IKEA Zwolle uitgevoerd met 100 % LED armaturen en wordt daglichtafhankelijk geregeld, zowel in de kantoren als in de magazijnen. De verkoopverlichting in de winkels, die om commerciële redenen niet daglichtafhankelijk geregeld kan worden, dient als warmtebron via warmteterugwinning in de luchtbehandelingskasten.

Om welke installaties gaat het nog meer?

 • Volledige sanitaire installaties;
 • Warmwateropwekking door middel van zonneboilers;
 • Verwarming/ventilatie/koeling;
 • Regelinstallatie inclusief gebouwbeheersysteem en voorzieningen voor monitoring op afstand;
 • Voedingsinstallatie voor de gehele stroomvoorziening inclusief noodstroomaggregaat, gebaseerd op middenspanningstechniek;
 • Gecertificeerde brandmeld- en ontruimingsinstallatie;
 • Inbraakinstallatie.

De energievoorziening vind plaats met decentraal opgestelde middenspanningstransformatoren hetgeen een flinke besparing geeft in het toepassen van "dikke" koperen voedingskabels. Sinds IKEA Zwolle past IKEA ook PV cellen en windmolens toe om zoveel mogelijk energie zelf op te wekken, met volle zon gebruikt deze winkel nog maar circa 200 A  ten opzichte van een reguliere winkel met circa 1250 A.

Transportinstallaties

Om het grondoppervlak optimaal te benutten, worden op dit moment IKEA’s gerealiseerd waarbij onder de vestiging van het pand twee parkeerlagen worden gecreëerd. Dit betekent een grote toename van de transportinstallaties. In onze advisering bij een vestiging als IKEA Duiven kwamen we uit bij één roltrap en tien liftinstallaties met een belasting van 630 tot 3000 kg.

Ongestoorde bedrijfsvoering

Bij verbouwingen en uitbreidingen ligt de nadruk op een ongestoorde bedrijfsvoering, terwijl wij toezicht houden op de vervanging van de centrale installaties. Dit vergt een nauwgezette voorbereiding waarbij IKEA het uiterste van zijn partners vraagt. Onze rol als begeleidende partij voor de installateur is daardoor groot.

Grote rol van installatieadviseur

IKEA heeft als beleid dat aanbesteding in veel deelpercelen geschiedt. Het projectmanagement coördineert de verschillende partijen, waarbij wij - als installatieadviseur - hem op technisch gebied aanvullen. De ontwerpen die wij maken voor IKEA hebben het niveau van een regulier Definitief Ontwerp dat aangevuld wordt tot een volledig uitgewerkt en gedimensioneerd Stabu bestek. Bij het ontwerpen is het voor ons van belang dat IKEA altijd kiest voor bewezen technieken, zodat financiële excessen tijdens de realisatie niet voorkomen.

Bij uitbreidingen ligt de nadruk op een ongestoorde bedrijfsvoering, terwijl wij toezicht houden op de vervanging van de centrale installaties.

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ronald Hessing

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

IKEA Beheer B.V.

Architect

Inter IKEA tezamen met Knevel architecten

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 33 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam. Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 33 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ronald Hessing

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31651837082

"Uitdaging is om wensen, mogelijkheden en budgetten op één lijn te krijgen"

Halmos staat voor een gemoedelijke sfeer, prettige samenwerking en goed persoonlijk contact. Maar ook voor uitdagende en inspirerende projecten. Die combinatie maakt het hier zo leuk.

Halmos staat voor mij voor een gemoedelijke sfeer, prettige samenwerking en goed persoonlijk contact. Maar ook voor uitdagende en inspirerende projecten. Die combinatie maakt het werken bij Halmos juist zo leuk. Technisch gezien krijg ik hier de mogelijkheid om aan de meest innovatieve en hoogwaardige installaties te mogen werken, zowel aan de advieskant als bij het ontwerp. De uitdaging is steeds opnieuw om wensen, mogelijkheden en beschikbare budgetten op één lijn te krijgen, of het nu gaat om eenvoudige optimalisaties van bestaande installaties of om het ontwerp van de meest complexe installatievormen voor een nieuwbouwsituatie. De afgelopen jaren kreeg ik de kans om me steeds verder te specialiseren in verschillende installaties, met name in warmte- en koudeopslagsystemen. Door persoonlijke inzet en aandacht lukt het steeds om deze complexe installaties goed werkend te krijgen, zodat ze ook op lange termijn daadwerkelijk de beloofde resultaten behalen.

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek +31620956183

"Elk segment heeft specifieke behoeftes én mogelijkheden"

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik echt trots op Halmos. Elk segment en elk project daarbinnen vereist een eigen, unieke aanpak. Dat gaat ons prima af.

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik trots om bij Halmos te werken. We doen projecten in zulke uiteenlopende segmenten, dat iedere klus weer een uitdaging is. Een gevangenis, een school, een ziekenhuis een woning; in elk segment heb je te maken met verschillende behoeftes en mogelijkheden. Maar ook binnen een segment vergt elk project een eigen, unieke aanpak. Bij gevangenissen, vooral bij renovaties en aanpassingen, heb je uiteraard te maken met bijzondere omstandigheden en kun je de werkzaamheden alleen uitvoeren als je goede afspraken maakt en correct coördineert. Dat gaat ons prima af. Bij ziekenhuizen vormen de specifieke medische installaties altijd weer een uitdaging in de ontwerp- en uitvoeringsfase. Voor mij waren de laatste twee projecten – het Arcus college in Heerlen en Stadskantoor Utrecht – vooral vanwege de omvang heel speciaal. Elke kleine aanpassing had daar grote consequenties vanwege de repeterende factor. Het was dus echt precisiewerk. Met veel trots en plezier kijk ik terug op het uiteindelijke resultaat in beide gevallen.