jaar 2015

IKEA-vestigingen Nederland

Duurzaamheid en laag energieverbruik staan voorop bij de nieuwbouw van alle IKEA-vestigingen in Nederland. Bij uitbreidingen moet de klant ongestoord kunnen winkelen.

 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland
 • IKEA-vestigingen Nederland

Beschrijving

IKEA laat met bewezen duurzaamheid niets aan het toeval over

In opdracht van IKEA Nederland is Halmos al sinds de vestiging van IKEA Delft, in de jaren negentig van de vorige eeuw, betrokken bij alle nieuwbouw voor IKEA. Daarnaast is het woonwarenhuis sinds 2007 bezig met het grootschalig uitbreiden van vele van haar winkels. Duurzaamheid staat altijd voorop. Halmos verzorgde bij elke locatie het ontwerp van alle installaties, stelde de aanbesteding op en was verantwoordelijk voor de directievoering en oplevering.

Onze betrokkenheid bij IKEA in Nederland is groot, zo werkten wij voor de vestigingen in Delft (1992), Eindhoven (1992), Heerlen (1994), Utrecht (1996),   Groningen (1997), Barendrecht (2001), Hengelo (2002), Breda (2003), Haarlem (2003), Duiven (2005) en Amersfoort (2006). Ook bij de uitbreidingen in Eindhoven, Heerlen, Amsterdam (2008) en Duiven (2012) waren wij de vaste partner, evenals bij realisatie van het magazijn in Oosterhout in totaal 2 fases totaal 80.000 m2 BVO (2002) en een hotel met 140 kamers in Delft en 2013/ 2014 bij de nieuwbouw van IKEA Zwolle (2014).

Wij zijn er trots op om voor IKEA ± 460.000 m2 winkeloppervlak in de afgelopen 30 jaar te hebben mogen adviseren.

Laag energieverbruik

In het ontwerp van elke vestiging kiezen wij met de klant voor klimaatinstallaties waarbij duurzaamheid en een laag energieverbruik voorop staan. Voor de ventilatie maken wij gebruik van een regeling op basis van gemeten luchtkwaliteit, waardoor het ventilatiesysteem die buitenlucht die het inneemt, afstemt op de behoefte. Bij een lage bezetting in de winkel neemt deze regeling nagenoeg geen buitenlucht in. Dat beperkt het benodigde verwarmings- en koelvermogen.

Lange Termijn Energieopslag

Voor de koeling van de vestigingen ontwerpen we, als de bodem hiervoor geschikt is, een Lange Termijn Energieopslag (LTEO). De warmteopwekking gebeurt door middel van stadsverwarming of ketels aangevuld met een warmtepomp installatie. Ventilatie in de magazijnen vindt grote delen van het jaar plaats door middel van luiken in de daken. Deze natuurlijke ventilatie regelt tevens de temperatuur in de zomer.

Energiebesparende armaturen

De verlichting in de winkels is sinds IKEA Zwolle uitgevoerd met 100 % LED armaturen en wordt daglichtafhankelijk geregeld, zowel in de kantoren als in de magazijnen. De verkoopverlichting in de winkels, die om commerciële redenen niet daglichtafhankelijk geregeld kan worden, dient als warmtebron via warmteterugwinning in de luchtbehandelingskasten.

Om welke installaties gaat het nog meer?

 • Volledige sanitaire installaties;
 • Warmwateropwekking door middel van zonneboilers;
 • Verwarming/ventilatie/koeling;
 • Regelinstallatie inclusief gebouwbeheersysteem en voorzieningen voor monitoring op afstand;
 • Voedingsinstallatie voor de gehele stroomvoorziening inclusief noodstroomaggregaat, gebaseerd op middenspanningstechniek;
 • Gecertificeerde brandmeld- en ontruimingsinstallatie;
 • Inbraakinstallatie.

De energievoorziening vind plaats met decentraal opgestelde middenspanningstransformatoren hetgeen een flinke besparing geeft in het toepassen van "dikke" koperen voedingskabels. Sinds IKEA Zwolle past IKEA ook PV cellen en windmolens toe om zoveel mogelijk energie zelf op te wekken, met volle zon gebruikt deze winkel nog maar circa 200 A  ten opzichte van een reguliere winkel met circa 1250 A.

Transportinstallaties

Om het grondoppervlak optimaal te benutten, worden op dit moment IKEA’s gerealiseerd waarbij onder de vestiging van het pand twee parkeerlagen worden gecreëerd. Dit betekent een grote toename van de transportinstallaties. In onze advisering bij een vestiging als IKEA Duiven kwamen we uit bij één roltrap en tien liftinstallaties met een belasting van 630 tot 3000 kg.

Ongestoorde bedrijfsvoering

Bij verbouwingen en uitbreidingen ligt de nadruk op een ongestoorde bedrijfsvoering, terwijl wij toezicht houden op de vervanging van de centrale installaties. Dit vergt een nauwgezette voorbereiding waarbij IKEA het uiterste van zijn partners vraagt. Onze rol als begeleidende partij voor de installateur is daardoor groot.

Grote rol van installatieadviseur

IKEA heeft als beleid dat aanbesteding in veel deelpercelen geschiedt. Het projectmanagement coördineert de verschillende partijen, waarbij wij - als installatieadviseur - hem op technisch gebied aanvullen. De ontwerpen die wij maken voor IKEA hebben het niveau van een regulier Definitief Ontwerp dat aangevuld wordt tot een volledig uitgewerkt en gedimensioneerd Stabu bestek. Bij het ontwerpen is het voor ons van belang dat IKEA altijd kiest voor bewezen technieken, zodat financiële excessen tijdens de realisatie niet voorkomen.

Bij uitbreidingen ligt de nadruk op een ongestoorde bedrijfsvoering, terwijl wij toezicht houden op de vervanging van de centrale installaties.

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

" Ruim 25 jaar geleden vroeg Willem Harteveld..."

meer over Rob Franke

Opdrachtgever

IKEA Beheer B.V.

Architect

Inter IKEA tezamen met Knevel architecten

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 25 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam.Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 25 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.