jaar 2000

De Aker in Osdorp

Coördinatie van alle technische installaties in woon- en winkelcomplex in Osdorp.

  • De Aker in Osdorp
  • De Aker in Osdorp

Beschrijving

Installatieontwerp voor appartementencomplex met school en winkels

De Aker in Osdorp bestaat uit 184 woningen, bedrijfs- en winkelruimten en een schoolgebouw. Halmos verzorgde het ontwerp voor de installaties in de woningen, coördineerde de aanleg van de centrale leidingen en zorgde voor vijf liften in het complex. Voor de bedrijfs- en winkelruimten leverden wij het ontwerp voor de cascovoorzieningen.

De appartementen hebben voor hun verwarming een aansluiting op een centraal warmteleveringsnet van het nutsbedrijf. Deze verwarmingsleidingen zijn geheel uit het zicht geïnstalleerd, doordat ze in schachten in de buitengevel zijn weggewerkt. Een bijzonder aspect in het ontwerp van dit complex is dat het gebouw geen voor- en achterzijde kent.

Vijf liften

Voor de toegang tot de appartementen zijn vijf liften aanwezig. De afblaas- en aanzuigvoorzieningen voor de luchtbehandeling van de bedrijfs- en winkelruimten zijn in de infrastructuur van de appartementen meegenomen.

De verwarmingsleidingen van de stadsverwarming zijn volledig uit het zicht aangelegd.

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw

" Integraliteit in advisering en ontwerp..."

meer over Ruben Habraken

Opdrachtgever

ING Vastgoed Ontwikkeling

Architect

Tangram Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 20.000 m²

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw +31622488426

"Integraliteit is één van de sterke eigenschappen van Halmos"

Nolet Distillery was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we met onze integrale oplossingen konden bieden. Het distilleerproces werd hierdoor efficiënter en duurzamer.

Integraliteit in advisering en ontwerp beschouw ik als één van de, zo niet de sterkste eigenschap van Halmos. Een goed voorbeeld daarvan is het project Nolet Distillery in Schiedam, een bedrijf dat jenever en wodka produceert. Hier zijn we erin geslaagd om gebouw- en procesinstallaties te integreren voor wat betreft de warmte- en koude-uitwisseling. In het traditionele distilleerproces werd het product, de alcoholdamp, afgekoeld tot een vloeistof door het via een spiraal door een koelkuip met koud drinkwater te leiden. Het opgewarmde drinkwater kwam vervolgens in het riool terecht. Wij hebben dit systeem volledig omgevormd door, in eerste instantie, warmte op te vangen en te bufferen en vervolgens de alcoholdamp door vrije koelers op het dak te leiden. Tot slot koelt een warmtewisselaar de alcohol verder terug naar de gewenste temperatuur. Deze warmtewisselaar is weer gekoppeld aan het koelsysteem van het bedrijf, een koudeopslagsysteem in de bodem dat koelt met grondwater. Al deze ingrepen maakten het proces efficiënter en duurzamer. We hebben zelfs voor dit bedrijf nieuwe distilleerketels ontworpen, de productie daarvan begeleid en de inbedrijfstelling gemonitord. Hierbij hebben we, naar wens van de opdrachtgever, de traditionele koelkuipen hergebruikt en voorzien van nieuwe leidingen, kleppen en warmtewisselaars. De opdrachtgever was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we hier met onze integrale oplossingen aanboden.