jaar 2020-heden

Uitbreiding Franciscus Gasthuis te Rotterdam

Beschrijving

Uitbreiding Franciscus Gasthuis te Rotterdam


Sinds 2020 mogen wij het Franciscus Ziekenhuis technisch adviseren.
Op dit moment zijn wij in het ontwerp betrokken met een nieuwbouwuitbreiding van 20.000 m2 BVO, bestaande uit een nieuwe SEH-afdeling, OK-centrum, verpleegafdeling en een kraamafdeling.

Daarnaast zal de gehele technische infrastructuur gereed worden gemaakt voor de toekomst. Dit betekent een volledig nieuwe 10 kV-ring inclusief een volledige noodstroomvoorziening. Deze ingreep zal zeer grootschalig worden waarbij rekening zal worden gehouden met alle toekomstige plannen.

Duurzame gebouwen ontwerpen is één van de pijlers binnen de ontwerpen van Halmos Adviseurs. Naast onze eigen interpretaties en doelstellingen op dit gebied, ontwerpen we al sinds 1995, toen de EPC-methodiek – de voorloper van BENG – werd ingevoerd, ook volgens de actuele (wettelijke) eisen die aan de energieprestatie worden gesteld. De BENG-methodiek is hierop geen uitzondering. Wij hebben met 3 gediplomeerde EP-U/D-adviseurs dan ook alle kennis in huis rondom de BENG-methodiek. Inmiddels is zo al bijna 18 jaar ervaring opgebouwd met het ontwerpen van gebouwen die energieprestatie-eisen kennen, van woongebouwen tot ziekenhuizen.

Binnen een ontwerpteam zijn wij meestal de partij die de energieprestatieberekeningen, zoals BENG, uitvoert. Zo hebben we niet alleen ervaring met het ontwerpen met BENG-eisen, maar veelal ook een toetsende, adviserende en sturende rol op dit gebied.

Elk project kent zijn eigen uitdagingen en oplossingen. Voor de nieuwbouw uitbreiding van het Franciscus Gasthuis hebben we onder andere met de volgende aspecten te maken gehad:

Ontwikkeling berekeningsmethodiek BENG

Het ontwerptraject is begin 2020 gestart, ruim voor de invoering van BENG (1 januari 2021).

Pas eind 2020 kon met testsoftware een eerste BENG-berekening uitgevoerd worden, ook bleken er veel ‘kinderziektes’ in de methodiek te zitten die gedurende 2021 aan het licht kwamen. Ondanks het gebrek aan een uitgewerkte BENG-methodiek, hebben wij op basis van onze ervaring in de VO- en DO-fase zodanige sturing kunnen geven aan het ontwerp, dat bij de eerste representatieve BENG-berekening medio 2021 slechts beperkte bijstellingen aan het ontwerp benodigd bleken, zoals de hoeveelheid PV-panelen op het dak.


Comfort gebruikers versus energieprestatie
Om tot een optimum te komen in visueel en thermisch comfort bij een zo laag mogelijke energievraag, is het bouwkundig ontwerp van de architect getoetst en de architect geadviseerd in de toe te passen beglazing en zonwerende voorzieningen. Daarnaast is de keuze gemaakt voor een energiezuinig ‘all electric’ installatietechnisch ontwerp met aansluiting op een WKO-installatie en warmtepompen voor koeling en verwarming.


Specifieke eisen voor het gebruik van ruimten
In veel ruimten (voor lichamelijk onderzoek, OK’s) is een relatief hoog verlichtingsniveau noodzakelijk. In overleg met de opdrachtgever is een zo energetisch zuinig mogelijk verlichtingsplan met LED-verlichting opgesteld. Dit soort ruimten kent vaak ook hoge ventilatie-eisen. Door de weerstand van luchtkanalen zo veel mogelijk te beperken, is de energievraag voor ventilatie geminimaliseerd.


Specifieke gevolgen gebruiksfunctie
Aan een gezondheidszorgfunctie met bedgebied wordt binnen BENG veel tapwatervraag toegekend. De beddenkamers hebben in het ontwerp dan ook een douche en pantry met warm water. Veel warmteverliezen vinden plaats in de transportleidingen voor warm tapwater. In het ontwerp is het traject van deze leidingen (met gebruik van BIM) zo veel mogelijk geoptimaliseerd, wat tot korte leidinglengten en daarmee een aanzienlijke reductie in energievraag heeft geleid.


In 2023 hopen wij de uitvoering van het project te mogen starten.

     

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Opdrachtgever

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Architect

a/d Amstel architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 20.000 m2

Rob Franke

Directielid/ Adviseur Elektrotechniek +31651225313

"Technische abracadabra vertalen en onze klanten helder informeren"

Al ruim 25 jaar betrokken bij het ontwerp en de begeleiding van de uitvoering van technisch complexe projecten door het hele land.

Ruim 33 jaar geleden vroeg Willem Harteveld mij: “zou je het leuk vinden om bij Halmos te werken”. Ik kende Willem als adviseur in een groot project in Den Haag waar ik namens de installateur als werkvoorbereider/projectleider actief was. Na een gesprek stemde ik toe met de gedachte: "gaat het niet kan ik altijd nog terug naar de uitvoerende kant”. Ik begon als assistent-projectleider, maar al snel mocht ik meewerken aan grote, technisch bijzondere projecten, zoals het hoofdkantoor van luchthaven Schiphol. Toen (en nog steeds) een spraakmakend gebouw van architect Wim Quist. Later volgden nog vele projecten op de nationale luchthaven en door het hele land. De technisch complexe projecten werden daarbij vaak 'mijn ding'. Zoals de bioscopen voor Pathé in Amsterdam en de Nolet Destilleerderij in Schiedam. Waar ik echt van geniet is om in gesprek met opdrachtgevers en gebruikers - mensen vaak zonder technische achtergrond - hun eisen en wensen te vertalen naar een ontwerp. Ook wil ik aan die mensen in normaal Nederlands kunnen uitleggen wat alle technische abracadabra op tekening precies betekent.Sinds begin 2000 ben ik verantwoordelijk voor alle IKEA-projecten en geef ik leiding aan een team van 4 tot 5 mensen binnen Halmos die daar bijna continu mee aan het werk zijn. Niet veel mensen weten dat een IKEA-vestiging flink veel technisch complexe installaties herbergt. Om deze allemaal te ontwerpen en de realisatie te begeleiden, is ontzettend leuk. Deze hele combinatie maakt het werken bij Halmos, na 33 jaar, nog altijd erg uitdagend en leuk.

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw +31622488426

"Integraliteit is één van de sterke eigenschappen van Halmos"

Nolet Distillery was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we met onze integrale oplossingen konden bieden. Het distilleerproces werd hierdoor efficiënter en duurzamer.

Integraliteit in advisering en ontwerp beschouw ik als één van de, zo niet de sterkste eigenschap van Halmos. Een goed voorbeeld daarvan is het project Nolet Distillery in Schiedam, een bedrijf dat jenever en wodka produceert. Hier zijn we erin geslaagd om gebouw- en procesinstallaties te integreren voor wat betreft de warmte- en koude-uitwisseling. In het traditionele distilleerproces werd het product, de alcoholdamp, afgekoeld tot een vloeistof door het via een spiraal door een koelkuip met koud drinkwater te leiden. Het opgewarmde drinkwater kwam vervolgens in het riool terecht. Wij hebben dit systeem volledig omgevormd door, in eerste instantie, warmte op te vangen en te bufferen en vervolgens de alcoholdamp door vrije koelers op het dak te leiden. Tot slot koelt een warmtewisselaar de alcohol verder terug naar de gewenste temperatuur. Deze warmtewisselaar is weer gekoppeld aan het koelsysteem van het bedrijf, een koudeopslagsysteem in de bodem dat koelt met grondwater. Al deze ingrepen maakten het proces efficiënter en duurzamer. We hebben zelfs voor dit bedrijf nieuwe distilleerketels ontworpen, de productie daarvan begeleid en de inbedrijfstelling gemonitord. Hierbij hebben we, naar wens van de opdrachtgever, de traditionele koelkuipen hergebruikt en voorzien van nieuwe leidingen, kleppen en warmtewisselaars. De opdrachtgever was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we hier met onze integrale oplossingen aanboden.

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek +31620956183

"Elk segment heeft specifieke behoeftes én mogelijkheden"

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik echt trots op Halmos. Elk segment en elk project daarbinnen vereist een eigen, unieke aanpak. Dat gaat ons prima af.

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik trots om bij Halmos te werken. We doen projecten in zulke uiteenlopende segmenten, dat iedere klus weer een uitdaging is. Een gevangenis, een school, een ziekenhuis een woning; in elk segment heb je te maken met verschillende behoeftes en mogelijkheden. Maar ook binnen een segment vergt elk project een eigen, unieke aanpak. Bij gevangenissen, vooral bij renovaties en aanpassingen, heb je uiteraard te maken met bijzondere omstandigheden en kun je de werkzaamheden alleen uitvoeren als je goede afspraken maakt en correct coördineert. Dat gaat ons prima af. Bij ziekenhuizen vormen de specifieke medische installaties altijd weer een uitdaging in de ontwerp- en uitvoeringsfase. Voor mij waren de laatste twee projecten – het Arcus college in Heerlen en Stadskantoor Utrecht – vooral vanwege de omvang heel speciaal. Elke kleine aanpassing had daar grote consequenties vanwege de repeterende factor. Het was dus echt precisiewerk. Met veel trots en plezier kijk ik terug op het uiteindelijke resultaat in beide gevallen.