jaar

Prinses Máxima Centrum te Utrecht

Beschrijving

Prinses Máxima Centrum te Utrecht
In opdracht van Homij hebben wij het Voorontwerp van de technische installaties voor het nieuwbouw Prinses Máxima Centrum te Utrecht uit mogen werken naar Technisch Ontwerp inclusief de uitwerking van een BIM-model.
Een ziekenhuis van 40.000 m2 waarvoor het TO in 6 maanden gerealiseerd moest worden is gebaseerd op een Voorlopig Ontwerp.


Het Prinses Máxima Centrum (PMC) is gevestigd bij het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) op De Uithof in Utrecht. De topzorg voor kinderen met kanker is in dit ziekenhuis geconcentreerd. Intensivering van het wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij kinderen is belangrijk voor het behalen van de doelstellingen van het Prinses Máxima Centrum. Binnen de ziekenhuisomgeving voor kinderen zijn alle installaties ‘kindvriendelijk’ ontworpen.

Om alle doelstellingen te kunnen behalen is een researchgebouw ontworpen met Klinische Oncologische laboratoria (KO), alsook Genetisch Gemodificeerde organismen (GGO) laboratoria met ML-I en ML-II laboratoria, te weten o.a.:
- ML-II FACS (Fluorescence Activated Cell Sorter);
- ML-I en II laboratoria kweek;
- ML-I laboratoria bacterieel.

De laboratoria hebben gescheiden afvoeren van de overige inhet PMC systeem. In de waterinstallaties is onderscheid gemaakt in drinkwater (warm en koud), bedrijfswater (warm en koud), onthardwater en RO water. Ook zijn voor de laboratoria gasflessen met leidingnetten aangelegd voor de technische gassen, menggas, zuurstof, helium, argon, stikstof en CO².

De meerdere luchtbehandelingssystemen zijn met redundantie uitgevoerd en de luchtbehandelingskasten zijn allemaal op een gezamenlijk drukverdeel- en verzamelplenum aangesloten in de techniekruimte. Hierdoor is de ventilatielucht in de laboratoria gewaarborgd, ook als één luchtbehandelingskast in onderhoud of storing is.

In de laboratoria zijn separate afzuigsysteem gerealiseerd voor veiligheidskabinetten (flowkasten), zuurkasten, chemicaliënkasten en puntafzuigingen. Apparatuur met hoge interne warmtelasten zoals CO² broedstoven en 80 vriezers worden direct afgezogen.
De vrieskasten in de biobank worden door een separaat 100% redundant koelsysteem geklimatiseerd.

Alle laboratoria zijn voorzien van de benodigde veiligheidsinstallaties, zoals nood-en oogdouches, noodverlichtingsinstallaties, watermistinstallaties en noodstopsystemen die de verdeelkasten per laboratoria kunnen afschakelen.
In het researchgebouw is ook de productieapotheek, waar het voor toediening gereed maken (VGTM) van alle medicatie gecentraliseerd is. De VGTM cytostatica en niet cytostatica zijn B tot D geclassificeerde cleanrooms.

 

 

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw

meer over

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek

meer over

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 40.000 m2

Ubo van der Burg

Adviseur/Projectleider Werktuigbouw +31610054783

"Klein, groot, complex of eenvoudig; elk project maakt mij enthousiast"

Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor het Stadskantoor in Utrecht een heel mooi BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Daar ben ik echt trots op.

Voor de stage van mijn opleiding HTS werktuigbouwkunde kwam ik bij Halmos terecht. Ik mocht er ook mijn afstudeerproject uitvoeren. Al snel was het mij duidelijk dat dit bedrijf aan uitdagende projecten werkt en veel mogelijkheden biedt om nieuwe kennis op te doen. Zodoende solliciteerde ik in 2000 bij Halmos. Al weer 23 jaar werk ik hier met veel plezier en voldoening. Als projectleider heb ik in die tijd veel interessante projecten de revue zien passeren. Klein, groot, complex of eenvoudig; voor elk project kun je me enthousiast maken. Eén van mijn laatste projecten was het Stadskantoor in Utrecht. We werkten hier in opdracht van de NS en de gemeente aan installaties voor bijvoorbeeld de parkeergarage, de kantoorruimten, de grootkeuken en de serverruimte. Dit was een dermate groot project dat ik geruime tijd vrijwel ‘leefde op de bouw. De uitdaging hier waren de vele verschillende wensen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, met inbreng van veel partijen, waaronder de GGD. Met installaties als een zonneboiler, PV-panelen en een WKO hebben we voor dit project een BREEAM-certificaat weten te bemachtigen. Samen met collega-adviseurs en aannemers hebben we een mooi en duurzaam project kunnen neerzetten. Daar ben ik best trots op. De samenwerking met mijn collega-adviseurs is meer dan uitstekend. Het is één van de redenen dat ik hier nog altijd graag werk. Samen versterken we elkaar en weten we mooie resultaten te leveren.

John Kaptein

Projectleider Elektrotechniek +31620956183

"Elk segment heeft specifieke behoeftes én mogelijkheden"

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik echt trots op Halmos. Elk segment en elk project daarbinnen vereist een eigen, unieke aanpak. Dat gaat ons prima af.

Als ik kijk naar de projecten die we realiseren, ben ik trots om bij Halmos te werken. We doen projecten in zulke uiteenlopende segmenten, dat iedere klus weer een uitdaging is. Een gevangenis, een school, een ziekenhuis een woning; in elk segment heb je te maken met verschillende behoeftes en mogelijkheden. Maar ook binnen een segment vergt elk project een eigen, unieke aanpak. Bij gevangenissen, vooral bij renovaties en aanpassingen, heb je uiteraard te maken met bijzondere omstandigheden en kun je de werkzaamheden alleen uitvoeren als je goede afspraken maakt en correct coördineert. Dat gaat ons prima af. Bij ziekenhuizen vormen de specifieke medische installaties altijd weer een uitdaging in de ontwerp- en uitvoeringsfase. Voor mij waren de laatste twee projecten – het Arcus college in Heerlen en Stadskantoor Utrecht – vooral vanwege de omvang heel speciaal. Elke kleine aanpassing had daar grote consequenties vanwege de repeterende factor. Het was dus echt precisiewerk. Met veel trots en plezier kijk ik terug op het uiteindelijke resultaat in beide gevallen.