jaar 2013

IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel

Door een fasegewijze uitbreiding en renovatie kunnen de dagelijkse werkzaamheden in het ziekenhuis 'gewoon' doorgaan.

  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel
  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel
  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel
  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel
  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel
  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel
  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel
  • IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel

Beschrijving

Verantwoordelijk voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties

Het IJsselland Ziekenhuis is een ziekenhuis voor de Rotterdamse regio en beschikt over 390 bedden. Bij dit ziekenhuis werken bijna 1.500 medewerkers in vele disciplines en afdelingen. Sinds 2005 zijn wij betrokken bij de uitbreiding en vernieuwing van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor een groot aantal medische afdelingen binnen het IJsselland Ziekenhuis.

Huisvestingsplan

Het ziekenhuis heeft een Lange Termijn Huisvestingsplan opgesteld waarbij diverse renovaties, herindelingen en uitbreidingen zijn ingepland. Doordat wij voor die renovaties en vernieuwingen een planmatige aanpak hebben opgesteld, kon het werk in het ziekenhuis praktisch ongestoord doorgaan.

Nieuwe bouwdelen

Wij zijn in 2007 begonnen met de nieuwbouw van een nieuwe bouwlaag op de bestaande bouwdelen E en gedeeltelijk F, waar kantoorfuncties en vergaderruimtes van in totaal 1.157 m² werden gevestigd. Ook is in dat jaar, tussen de bouwdelen A en C, een tweelaagse nieuwbouw gerealiseerd voor de poliklinieken van in totaal 1.240 m².

Renovaties en parkeren

Tevens zijn we in 2007 begonnen met de renovatie en herindeling van de bestaande Spoedeisende Hulp. Met name de installaties in dit gebouw van 955 m² waren aan een volledige vernieuwing toe. In 2010 werd het terrein van het ziekenhuis verrijkt met een nieuw, drielaags parkeerdek voor 280 parkeerplaatsen.

Nieuwe klinieken

In de laatste fase van de vernieuwing en renovatie is in 2014 een nieuw Maag Darm Lever (MDL) centrum gebouwd, inclusief een geboortecentrum. Vlak daarvoor, in 2013, is ook de bestaande afdeling B3 heringedeeld en gedeeltelijk uitgebreid voor de oncologische dagbehandeling. Beide complexen hebben een totale oppervlakte van 6.235 m²

Stap voor stap werden afdelingen gerenoveerd en vernieuwd maar waren we ook in staat om nieuwe afdelingen toe te voegen of met uitbreidingen te vergroten.

 


 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

IJsselland Ziekenhuis

Architect

Bouwdelen: E1, F1, M0, M1 en L0
de Jong Gortemaker Algra Architecten en Ingenieurs
Bouwdelen: parkeergarage, oncologie en MDL
EGM Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: ca. 12.000 m2

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ruben Habraken

Directielid/ Adviseur Werktuigbouw +31622488426

"Integraliteit is één van de sterke eigenschappen van Halmos"

Nolet Distillery was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we met onze integrale oplossingen konden bieden. Het distilleerproces werd hierdoor efficiënter en duurzamer.

Integraliteit in advisering en ontwerp beschouw ik als één van de, zo niet de sterkste eigenschap van Halmos. Een goed voorbeeld daarvan is het project Nolet Distillery in Schiedam, een bedrijf dat jenever en wodka produceert. Hier zijn we erin geslaagd om gebouw- en procesinstallaties te integreren voor wat betreft de warmte- en koude-uitwisseling. In het traditionele distilleerproces werd het product, de alcoholdamp, afgekoeld tot een vloeistof door het via een spiraal door een koelkuip met koud drinkwater te leiden. Het opgewarmde drinkwater kwam vervolgens in het riool terecht. Wij hebben dit systeem volledig omgevormd door, in eerste instantie, warmte op te vangen en te bufferen en vervolgens de alcoholdamp door vrije koelers op het dak te leiden. Tot slot koelt een warmtewisselaar de alcohol verder terug naar de gewenste temperatuur. Deze warmtewisselaar is weer gekoppeld aan het koelsysteem van het bedrijf, een koudeopslagsysteem in de bodem dat koelt met grondwater. Al deze ingrepen maakten het proces efficiënter en duurzamer. We hebben zelfs voor dit bedrijf nieuwe distilleerketels ontworpen, de productie daarvan begeleid en de inbedrijfstelling gemonitord. Hierbij hebben we, naar wens van de opdrachtgever, de traditionele koelkuipen hergebruikt en voorzien van nieuwe leidingen, kleppen en warmtewisselaars. De opdrachtgever was uiterst tevreden over de totaalontzorging die we hier met onze integrale oplossingen aanboden.