Toegangscontrole

Zoeken naar een balans tussen gastvrijheid en beveiliging

Beschrijving

Zoeken naar een balans tussen gastvrijheid en beveiliging

Binnen het ontwerp van een beveiligingsconcept is toegangsverlening tot een object, specifieke afdeling of ruimte een uitdaging. Wanneer bij het verlenen van toegang ook beveiligingseisen van toepassing zijn, moeten wij een oplossing bedenken waarin naast veiligheid ook de gebruiker centraal staat.

Irritaties verminderen

Een gebruiker ervaart iedere belemmering bij een doorgang als hinderlijk. Maar uit ervaring weten wij dat we met goede communicatie over de redenen voor de beveiliging, de irritatie sterk kunnen verminderen. Voorwaarde is wel dat we een integraal ontwerp creƫren waarin entrees en aansluitende verkeerswegen duidelijk zichtbaar zijn en het aantal te beveiligen doorgangen beperkt blijft. Verder spelen uniforme bedieningen en doorgangen een grote rol. Daarmee maken we het de gebruikers makkelijk en zorgen we dat zij alle bedieningen of doorgangen op eenzelfde manier kunnen bedienen.

Testen en opleveren

Aan het eind van het traject is daar nog de oplevering waarbij de opdrachtgever een volledig (door)getest systeem wil bezitten. In de praktijk is dit vaak de grootste uitdaging. Als pas in de laatste fase van de bouw de systemen in bedrijf worden gesteld en het hang- en sluitwerk wordt aangebracht, dan is het meestal te laat voor een goede inbedrijfstelling. Helaas is de gebruiker daarvan vaak de dupe. Het is onze inzet om bij elk project juist dit soort zaken te managen en de juiste timing voor testen en controles in acht te nemen.