De elektrotechnische installatie omvat steeds meer onderdelen die met elkaar verband houden en ook een integraal ontwerp en concept vereisen. De licht- en krachtinstallatie, de verlichting maar ook de gebouwautomatisering moeten bij voorkeur als één geheel worden ontworpen. Halmos beschouwt deze installaties in hun relatie tot elkaar, en zorgt dat ze feilloos kunnen samenwerken.
Bij een verlichtingsinstallatie ligt de uitdaging bij een effectief en energiezuinig concept dat binnen het gestelde budget van de opdrachtgever past. Halmos zoekt daarbij naar de juiste verhouding waarin de toepassing van led-verlichting een steeds grotere rol speelt. Maar ook bij het ontwerpen van de licht- en krachtinstallaties staan efficiëntie en flexibiliteit voorop. Het beperken van materialen en de keuze voor zekerheid, bijvoorbeeld via halogeenvrije bekabeling en buisleidingen, nemen we vanaf het begin in het ontwerp mee.
Voor elk project maken wij uiteenlopende berekeningen, zoals kabel- en kabelgootberekeningen en lichtberekeningen. Deze berekeningen zijn nodig voor een nauwkeurige inrichting en infrastructuur van de verlichting, licht- en krachtinstallatie. Via vermogensberekeningen bepalen we het benodigde vermogen en de zwaarte van de nutsaansluiting.
In steeds meer gebouwen is gebouwautomatisering -domotica- onmisbaar. Op basis van een bussysteem en een universeel protocol, vaak KNX, kunnen we uiteenlopende gebouwinstallaties sturen, zoals verlichting, zonwering, ventilatie, klimaat en beveiliging. Door het koppelen van deze installaties ontstaat een overzichtelijk bedienbaar systeem dat gebruikers op verschillende manieren kunnen beheren. Dit kan via een touch screen of pc ter plaatse, maar ook op afstand via een applicatie op een tablet of smart phone. Tevens draagt gebouwautomatisering bij aan een energiezuinig gebouw, doordat bijvoorbeeld de zonwering automatisch en op tijd omlaag gaat zodat de koelinstallatie minder hoeft te koelen. Ook detecteert dit systeem de afwezigheid van personen in een vertrek en schakelt vervolgens de verlichting uit en zet de verwarming laag. Het bediengemak en de energiezuinigheid nemen hiermee sterk toe.
Voor medische ruimten gelden specifieke eisen in verband met patiëntveiligheid. Dit houdt in dat elke medische ruimte voorzien moet zijn van medische aarding. In een klasse 2 en klasse 3 ruimte, zoals behandelruimten en OK’s, moeten de installaties op medische transformatoren worden aangesloten. Bovendien is er een sterke relatie tot de bouwkundige opbouw van klasse 3 ruimten. Vandaar dat wij het ontwerp van deze projecten in zeer nauwe coördinatie met de architect uitvoeren.