Data-, telematica- en communicatienetwerken

Zorgvuldig ontworpen netwerk garandeert voldoende capaciteit

Beschrijving

Zorgvuldig ontworpen netwerk garandeert voldoende capaciteit

Data- en telematicanetwerken vormen tegenwoordig het zenuwstelsel van ieder bedrijf en zijn dus niet meer weg te denken. Het gebruik van deze communicatienetwerken is erg divers; voor kantoorautomatisering met dect en wifi, maar ook voor camera-installaties, een centrale antenne-installatie, intercomsystemen en andere, specifieke gebouwgebonden installaties. De verzamelnaam voor al deze overige installaties luidt BAS-installaties.

Om inzicht te krijgen in de behoefte, de noodzaak en de functies van de verschillende netwerken, stellen wij voor onze opdrachtgevers een opzet samen van het complete datanetwerk, met omschrijvingen van de backbone- en werkplekbekabeling. Tevens werken wij een opzet uit van de zogenaamde MER- en SER-ruimten. Daarbij creƫren wij een variant voor een standaard opstelling maar eventueel ook voor een redundante opstelling.

Multifunctioneel gebruik

Omdat datanetwerken steeds meer doeleinden dienen, is een zorgvuldig ontworpen layout met voldoende capaciteit cruciaal. Behalve voor data-communicatie worden de netwerken ook ingezet voor bijvoorbeeld camera-, intercom- en toegangscontrole-installaties. Dat vereist inzicht in de eisen en voorschriften die voor deze installaties gelden. Daarnaast vergt de toepassing van dect en wifi de plaatsing van antennes in het gebouw, zodat er voldoende dekking is. Met zorgvuldige metingen is te achterhalen of de signaalsterkte voor dect en wifi op elke plek in het gebouw toereikend is.

Opbouw van het netwerk

Een netwerk bestaat uit diverse onderdelen die alleen in hun samenhang kunnen functioneren. Daarbij zijn de koppelingen tussen de EFR-ruimte, de MER-ruimte, de SER-ruimte en de uiteindelijke werkplekken cruciaal.

  • De Entrance Facility Room (EFR-ruimte) verzorgt de koppeling met het openbaar netwerk van bijvoorbeeld telefonie en internet. Vanuit deze ruimte maken we een koppeling met de MER-ruimte.
  • De Main Equipment Room (MER-ruimte) is het hart van het netwerk. In deze ruimte staan de noodzakelijke servers waarop het netwerk draait. Vanuit deze ruimte vertrekt het netwerk naar de SER-ruimten.
  • Vanuit de Satelite Equipment Room (SER-ruimte) gaat het netwerk naar de uiteindelijke werkplek. In de SER-ruimte staan de noodzakelijke switches om de koppeling naar de werkplek te maken.
  • De backbone is de bekabeling tussen de MER- en SER-ruimten. Ook de koppeling tussen de EFR-ruimte met de MER-ruimte is onderdeel van de backbone. De backbonebekabeling bestaat deels uit glasvezel- en deels uit koperbekabeling. Afhankelijk van de afstanden tussen de MER- en SER-ruimten kiezen we voor multimode of single mode glasvezelbekabeling.
  • De werkplekbekabeling bestaat uit koperbekabeling vanaf de SER-ruimten naar de werkplekken. Deze kan volgens de norm in verschillende categorieĆ«n worden uitgevoerd. Afhankelijk van de eisen van de gebruiker, kiezen wij voor de categorie die het meest geschikt is en een garantie geeft voor het te verwachten gebruik of de vereiste beveiliging van het netwerk.
  • In ziekenhuizen of voor specifieke toepassingen kan de werkplekbekabeling ook in glasvezel worden uitgevoerd. Door het ontbreken van metaal in deze kabels kunnen we potentiaalverschillen in gevoelige apparatuur voorkomen.