jaar 2002

European Patent Office te Rijswijk

Klant werkt gewoon door tijdens een grootscheepse kantooruitbreiding en een fundamentele aanpassing van de installatie-infrastructuur.

  • European Patent Office te Rijswijk
  • European Patent Office te Rijswijk
  • European Patent Office te Rijswijk
  • European Patent Office te Rijswijk
  • European Patent Office te Rijswijk
  • European Patent Office te Rijswijk

Beschrijving

Volledige regie over de integratie van installaties in meerdere gebouwen

Het European Patent Office (EPO) breidde haar kantoor uit door het naastgelegen kantoor te kopen. Een nieuw tussengebouw fungeert als scharnier. Halmos ontwierp de complete nieuwe installatie-infrastructuur en maakte dit bestekklaar. Tijdens de realisatie van het project was Halmos verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking.

Het EPO behandelt alle Europese patentaanvragen. De groei van het aantal lidstaten zorgt voor een fikse toename van het aantal patentaanvragen en –verstrekkingen. Uitbreiding van het kantoor was nodig. Door het kantoorgebouw van de buren te kopen, evenals de tussenliggende weg tussen de twee kantoorgebouwen, kon men gaan uitbouwen.

Installatie-infrastructuur

Om van de panden een eenheid te maken, ontstond het project ‘The Hinge’ (scharnier). Het project behelsde een verbindingsgebouw, een sportgebouw, een parkeergarage, de nodige verbindingsgangen en een ondergrondse tunnel, waarin we de installatie-infrastructuur kwijt konden. Voor het totale complex hebben we de energie-infrastructuur, koelcentrales en noodstroomvoorzieningen volledig gewijzigd. Dit deden we zodanig dat er één centraal opgestelde aansluiting ontstond voor elektra-, gas-, water-, koeling- en noodstroomvoorzieningen. Ook de infrastructuur in de weg, die van de gemeente was aangekocht, is volledig omgelegd. De hele operatie vond plaats in meerdere fasen met slechts twee korte bedrijfsonderbrekingen in het weekend.

Prettig leefklimaat

Het klimaat in het verbindingsgebouw moest geschikt zijn voor personen, maar ook voor de bijzondere planten in de binnentuin. Met voorzieningen als vloerverwarming en -koeling in verblijfsgebieden, een mistinstallatie en natuurlijke ventilatie in het tuingebied realiseerden we een zeer prettige omgeving voor mens, bomen en planten.

Kwaliteitsbewaking

De garage van 20.000 m² is voorzien van virtuele brandcompartimentering door middel van  stuwventilatoren en een aan- en omkeersturing op basis van rookdetectie. Het omleggen van de infrastructuur en de hiervoor aangelegde tunnel is separaat aanbesteed en uitgevoerd. Het ontwerp en de begeleiding hiervan hebben wij ook volledig verzorgd. Het totale project, tot op het niveau van een 'Richtlijnen & Voorwaarden bestek' is door ons uitgewerkt. Tijdens de uitvoering deden wij de kwaliteitsbewaking en de controle op de werking van de installaties.

Voor het totale complex zijn de energie-infrastructuur, koelcentrales en noodstroomvoorzieningen geheel gewijzigd, zodanig dat er nog maar één aansluiting ontstond.

 

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

" 'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots..."

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

European Patent Office

Architect

HMADP

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 61.335 m²

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'