jaar 2012-2014

Wereldrecord Wildlands Emmen

Beschrijving

Wildlands te Emmen

Halmos is trots dat wij voor de grootste tropische kas in het Wildlands te Emmen de klimaatvoorziening hebben geadviseerd waarin de tropische planten weelderig groeien wat goed is voor mens en dier.


De grote kas van WILDLANDS is in totaal 16.764 m2 groot en op het hoogste punt 23 meter hoog. In Rimbula leven ongeveer vijftig diersoorten, waarvan de meesten zich vrij door de kas kunnen bewegen. Het merendeel van de dieren bestaat uit tropische (zang)vogels. Andere soorten zijn kogelgordeldieren, vleerhonden, Aziatische olifanten, gekko- en meerdere apensoorten. De temperatuur in de kas varieert gedurende het jaar, net als in het echte regenwoud, tussen 27 graden Celsius met 85% luchtvochtigheid in de zomer tot 19 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 60% in de winter. Daarnaast herbergt ’s werelds grootste tropische jungle in een dierentuin ruim 16.000 tropische planten, waaronder ongeveer 350 verschillende soorten.

Feitjes over Rimbula: ’s werelds de grootste tropische kas in een dierentuin!


Totale grootte 16.764 m2. De lengte van de kas is 153,6 meter en deze tropische hal is 110,6 meter breed. Daarbij zijn het restaurant en de bullenstal van de olifantenstier NIET meegerekend. Deze gebouwen zitten wel vast aan de kas, maar zijn niet onder hetzelfde dak gebouwd. De wanden van deze indoor jungle zijn 42 cm dik.
Hoogste punt van de kas is 23 meter, dat houdt in dat de hoogste tropische boom de mogelijkheid heeft om tot 22 meter te groeien.
De kas herbergt ruim 16.000 tropische planten, ongeveer 350 verschillende soorten. Onder andere de welbekende bananenplanten, mango- en cacaobomen, koffieplanten, rubberboom, vijgenboom, bromelia’s (inclusief de ananas) en orchideeën, maar ook minder bekende en wat zeldzamere soorten.

In Rimbula leven ongeveer vijftig soorten dieren, waarvan de meesten zich vrij door de kas kunnen bewegen, wat het lastig maakt om het exacte aantal per soort aan te geven. Het merendeel van die soorten bestaat uit tropische (zang)vogels (balispreeuwen, rijstvogels, lori’s, Victoria kroonduiven glansspreeuwen, etc.), andere diersoorten zijn ringstaartmaki’s, bonte vari’s, bruinkopslingerapen, withandgibbons, kogelgordeldieren, dwergoeistiti’s, vleerhonden, diverse gekko’s en Aziatische olifanten.
De temperatuur in de kas varieert gedurende het jaar, net als in het echte regenwoud, tussen 27 graden Celsius en 85% luchtvochtigheid in de zomer tot 19 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 60% in de winter.
Door de kas stroomt een rivier van 817 m2, waarin een attractie voor bezoekers is toegevoegd. Deze boatride ‘Rimbula River’ is 300 meter lang en duurt ongeveer 9 minuten. Ook de eilanden voor de apen en het zwemwater voor de olifanten bevindt zich in hetzelfde water. De totale inhoud van het water is 1559,6 m3. 
Al die tropische planten worden voorzien van water door een automatisch beregeningssysteem aan het plafond van de kas. In de zomer krijgen de planten en bomen zes dagen per week water in een nachtelijke regenbui van anderhalf uur en in de winter wordt dat teruggebracht naar drie dagen in de week voor 15 minuten per nacht. Dit beregenen gebeurt in zones in de kas.


WILDLANDS-directeur Erik van Engelen: “Rimbula is één van de meest bijzondere plekken in het park en voor veel bezoekers de lievelingsplek in WILDLANDS. Wij zijn er trots op dat van alle indoor jungles in dierentuinen over de hele wereld, de grootste in Emmen staat. Dat maakt Rimbula wel heel bijzonder’’.

https://www.wildlands.nl/wereldrecord-voor-wildlands

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

" 'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots..."

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

Homij

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 16.764 m2

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 25 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'