jaar 2005

Forum 't Zand in Leidsche Rijn

Bouwen op Romeinse resten gaf inspiratie voor het creëren van een 'kasteeleffect' in markante brede school.

  • Forum 't Zand in Leidsche Rijn
  • Forum 't Zand in Leidsche Rijn
  • Forum 't Zand in Leidsche Rijn
  • Forum 't Zand in Leidsche Rijn
  • Forum 't Zand in Leidsche Rijn
  • Forum 't Zand in Leidsche Rijn

Beschrijving

Brede school in Leidsche Rijn geniet jaarrond van prettig binnenklimaat

Forum ’t Zand is een brede school met sporthal, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en basisscholen. Bovenop oude Romeinse resten is een aansprekend complex voor de wijk gebouwd, dat voor het ontwerp zelfs de Rietveldprijs won. Halmos verzorgde het installatieontwerp en deed de directievoering. In het gebouw pasten we betonkernactivering toe, die zorgt voor het zogenaamde 'kasteeleffect'.

De brede school is gelegen aan een archeologisch park met Romeinse resten, temidden van fruitbomen, oude kassen en romantische overblijfselen uit een recent tuinbouwverleden. Op deze unieke locatie koos het ontwerpteam voor een bijzonder ontwerp, dat aansluit bij de omgeving. Voor het gebouw selecteerden wij een klimaatsysteem dat het gebouw en de installaties volledig integreert. Zo kozen we voor de leslokalen en kantoorruimten een systeem waarin per gevelstramien een warmteterugwinunit met naverwarmer is opgenomen. Deze verzorgen de ventilatie en verwarming van de betreffende ruimte.

Natuurlijk temperatuurverloop

Voor de binnentuin - hortus - van het gebouw kozen we voor verdringingsventilatie, die gekoelde lucht in de leefzone blaast. Dit zorgt ervoor dat er in de onderste 2,5 meter geen extreme temperatuursverhogingen optreden. Daarnaast blijven natuurlijke ventilatievoorzieningen nodig om de zonnewarmte af te voeren. Die openingen benutten we om een natuurlijk temperatuurverloop voor de beplanting te realiseren. De temperatuur houden we zo op 15 tot 28°C, waarbij de ondertemperatuur vrij instelbaar is bij voldoende lage buitentemperaturen.

Betonkernactivering

De sportzaal is voorzien van een stralingsplafond waarin we toe- en afvoerroosters hebben opgenomen. De klimaatinstallatie voldoet zodoende aan de norm van HOC/HSF. Om overtemperaturen in de zomer te beheersen, hebben we betonkernactivering toegepast. Door slangen in de betonnen constructie houden we de massa van het gebouw koel. Daarmee creëren we het zogenaamde kasteeleffect: warm buiten en koel binnen, ook met de ramen open. Het systeem is min of meer zelfregelend.

Om overtemperaturen in de zomer te beheersen, hebben we betonkernactivering toegepast, waardoor we met de massa van het gebouw koelen.

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

DMO (Programma Leidsche Rijn)

Architect

Venhoeven C.S.

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 7.062 m²

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'