jaar 2004

Cultureel Centrum Ganzenhoef

Realiseer een gebouw met een basisinstallatie die voor diverse gebruikers geschikt is.

  • Cultureel Centrum Ganzenhoef
  • Cultureel Centrum Ganzenhoef
  • Cultureel Centrum Ganzenhoef

Beschrijving

Binnen zes maanden moest dit gebouw bestekgereed zijn

Het Cultureel Centrum Ganzenhoef bevindt zich in de gelijknamige wijk in Amsterdam Zuid-Oost. Bij dit project, waarbij Halmos onderdeel was van het bouwteam, was het uitgangspunt om zo snel mogelijk een gebouw te realiseren dat over een basisinstallatie beschikt dat voor diverse gebruikers geschikt is. De opdrachtgever van het project was de gemeente Amsterdam, maar in het bouwteam zaten ook de architect, de constructeur, de bouwkundige aannemer HBG en Cofely dat alle installaties voor zijn rekening nam.

Een belangrijk streven binnen dit project was om binnen zes maanden het gebouw bestekgereed te hebben, zodat de opdrachtgever in aanmerking kwam voor een Europese subsidie. Tijdens de afbouw van het project hebben we aan de wensen van een zestal gebruikers voldaan die een huurcontract afsloten. Dit waren onder meer:

  • een commerciële fitness,
  • een kerkgenootschap,
  • drie culturele verenigingen,
  • het ROC Amsterdam Zuid-Oost.

Naast deze huurders is, tegen het eind van de bouw, aan het complex nog een derde en vierde verdieping toegevoegd waarin meer dan twintig woningen zijn gerealiseerd. De standaard klimaatinstallatie, met plintradiatoren lang de gevel, wordt gevoed door stadsverwarming. Speciaal voor de gebruikers van het ROC is additionele koeling aangebracht in de vorm van fancoilunits. Onder het gebouw is een geheel gesloten parkeergarage aanwezig.

Nadat de bouw al gevorderd was, ontstond de vraag om nog een derde en verdieping met 22 appartementen toe te voegen.


 

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek

meer over

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over

Opdrachtgever

BPF Bouwinvest B.V.

Architect

Hans van Heeswijk Architecten

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 16.395 m² + 22 appartementen

Willem Harteveld

Directeur/ Adviseur Elektrotechniek +31622668870

"Bij ons is alles maatwerk, de automatische piloot bestaat niet"

Ik ben er trots op dat we steeds weer de klus klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht.

In de 45 jaar dat ik bij Halmos in dienst ben, zorgen tevreden opdrachtgevers er steeds voor dat het werk voldoening blijft geven. Samen met collegas en aannemers komen we in elk project met een slimme oplossing. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van opdrachtgevers en gebruikers altijd centraal. Het is aan ons om de juiste technieken te vinden voor de vraagstukken van mensen. Dat boeit me vooral in het werk, om zowel met de techniek als met mensen bezig te zijn. Technieken veranderen razendsnel, ook zijn de gebruikers in elk project weer anders. Het gaat dus altijd om maatwerk, de automatische piloot bestaat voor ons niet. Daarnaast hebben we vandaag de dag met veel meer doelstellingen te maken. Waar duurzaamheid nu vaak doorslaggevend is, was dat 30 jaar geleden geen issue.

Maar ook zien we nu langdurige onderhoudscontracten, prestatiedoelstellingen, focus op beheerskosten, nieuwe ketensamenwerkingsvormen en dergelijke. Het maakt ons werk complexer en daarom ook uitdagender. Ik kan niet echt één project noemen waar ik na al die jaren het meest trots op ben. Trots ben ik op het feit dat we steeds weer de klus weten te klaren binnen scherpe tijdstrajecten, met uitdagende financiële bovengrenzen en met verbeterslagen op basis van voortschrijdend inzicht. Dat leidt tot tevreden opdrachtgevers, die steeds weer terug komen. Daar ben ik nou echt trots op.’

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'