MFO II Earth Wind and Fire-klimaatconcept

MFO II Earth Wind and Fire-klimaatconcept

MFO II Earth Wind and Fire-klimaatconcept

Een nieuw onderwijsgebouw van de Rotterdamse Erasmus Universiteit wordt voorzien van de nieuwste versie van het innovatieve Earth Wind and Fire-klimaatconcept. Donderdag 25 maart werd het officiële startsein gegeven voor de bouw.

In het universiteitsgebouw met de naam MFO II zijn architectuur, bouwtechniek en installatietechniek nauw met elkaar verweven. In de installatie wordt frisse lucht door de wind aan de bovenzijde het gebouw binnengebracht, daarna door een schacht (klimaatcascade) met waterdruppels gewassen, gekoeld en gedroogd of verwarmd en bevochtigd, en door neerwaartse trek (zwaartekracht) naar de kelder getransporteerd, waarvandaan de frisse lucht naar de te klimatiseren ruimtes wordt gedistribueerd. Ten slotte wordt de gebruikte lucht door de trek van een zonneschoorsteen weer naar buiten getransporteerd. Dit concept zorgt voor een zeer energiezuinig gebouw, maar ook voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat.

Het is de tweede keer dat het Earth Wind and Fire (EWF)-concept wordt toegepast. In het MFO II is het systeem ontworpen door Ron van der Plas van Halmos Adviseurs. De eerste toepassing van het EWF-concept was in 2019 in Hotel Breeze (tegenwoordig heet het hotel Four Eelements). Het installatieconcept van Earth, Wind and Fire werd ruim tien jaar geleden uitgedacht door ingenieur Ben Bronsema, die er in 2013 aan de TU Delft op promoveerde.

Besparen op ventilatorenergie
Het circulaire onderwijsgebouw van 8.500 m² wordt, mede door dit ventilatiesysteem, een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Het systeem in MFO II heeft een totale ventilatiecapaciteit van 135.000 m3 per uur. Met dit systeem wordt ten opzichte van luchtbehandelingskasten naar verwachting een energiebesparing gerealiseerd van ruim 50 procent waarvan 90 procent op ventilatorenergie.

Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek, Paul de Ruiter Architects, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP Sight. BAM Advies en Engineering verzorgt de constructieve uitwerking. abcnova verzorgt namens de opdrachtgever het project- en contractmanagement. Naar verwachting wordt het gebouw in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.


Ben Bronsema-prijs
Om het Earth, Wind and Fire (EWF)-concept verder te stimuleren, is vorig jaar het EWF-lab opgericht én een nieuwe prijs in het leven geroepen: de Ben Bronsema-prijs. De prijs wordt op 1 april voor het eerst uitgereikt tijdens het congres Building Holland.

 

https://www.installatie.nl/nieuws/gelauwerd-klimaatsysteem-krijgt-vervolg/