Energiemonitoring

Beschrijving

Energiemonitoring

Doelstellingen
De doelstellingen van de energiemonitoring zijn vanzelfsprekend het geordend en overzichtelijk verkrijgen van meetdata zodat dit informatie oplevert voor verschillende onderwerpen, zoals:

  • energiegebruik per gebouw (hele gebouw):
  • ten opzichte van het eigen historische verbruik (relatief);
  • ten opzichte van het theoretisch verwacht energiegebruik (absoluut);
  • ten opzichte van andere vergelijkbare gebouwen (benchmarking).
  • energiegebruik van de verschillende gebruikers (huurders) in een gebouw per overzichtelijk te meten/monitoren verdieping en/of zone. In de praktijk betreft dit tussenbemetering van het elektriciteitsgebruik;
  • energiegebruik van de verschillende gebruikssoorten en installaties om te kunnen bewaken wat de verduurzaming van het gebouw oplevert en/of om gericht te kunnen sturen en optimaliseren van instellingen en gebruikersgedrag.

Stappen in nauwkeurigheid van monitoring

Bovenstaande gaat in een de volgende stappen van nauwkeurigheid van de meetgegevens:

  1. Periodiek opnemen van meterstanden van de verschillende (EAN) gebruiksmeters;
  2. Slimme meters zodat kwartierwaarden (elektriciteit) en uurwaarden (aardgas/water) beschikbaar komen (Weii-protocol en Energiekompas);
  3. Plaatsen van tussenmeters op de (hoofd)verdeelkast waarmee onderscheid gemaakt kan worden tussen elektriciteitsgebruik van de gebouwinstallaties en het elektriciteitsgebruik door huurders/gebruikers. Het laatste betreft praktisch gezien de licht/kracht hoofdgroepen die de verlichting en wandcontactdozen voeden;
  4. Plaatsen van tussenmeters  zodat met meten en herleiden naast installaties/gebruikers ook (uurlijkse) informatie wordt verkregen welke installaties of derden energie gebruiken.
  5. In detail monitoren van gedrag en gebruik van de gebruikers (Smart Building). Dit is niet eenvoudig realiseerbaar voor bestaande gebouwen en dient al van meet af in het ontwerp te worden geïntegreerd

Vanzelfsprekend moet deze meetdata of liever informatie beschikbaar komen op een overzichtelijk platform dat bijvoorbeeld via Internet benaderd kan worden.

Bewaken van de energieambities
Een van de belangrijkste doelstellingen van energiemonitoring is naar mening van Halmos Adviseurs het bewaken of de energieambities worden behaald. Een energieambitie als bijvoorbeeld Paris Proof, gasloos en energieneutraal bewaken. Deze ambitie ligt vaak verder weg in de toekomst maar je wilt weten of en zoja hoeveel vorderingen er worden gemaakt.
Met andere worden of de verduurzamings- en energiebesparende maatregelen het resultaat opleveren wat ervan verwacht mag worden.

Veel organisaties gebruiken BREEAM-NL In-USe en in deze methodiek wordt sinds kort de WEii-indicator en het EnergieKompas aangewezen. Dit past binnen de stappen.

Figuur 1 EnergieKompas TVVL als aangestuurd in BREEAM

 

De WEii-indicator en het EnergieKompas zullen met de meetinformatie moeten worden gemaakt en met aanvullende gebouwinformatie.

Met aanvullende tussenmeters kan beter gedifferentieerd worden gemeten waar elektriciteit wordt gebruikt. Hiermee kan dus:

  • Elektriciteitsgebruik in beeld gebracht worden voor de gebruikers/huurders zodat hier energiebewust gedrag mee kan worden gestimuleerd en/of indien de indeling past op de meetvoorziening (zone/verdieping) elektriciteitsgebruik apart worden afgerekend.
  • Per installatietype het energiegebruik worden gemeten, zodat verspilling wordt gesignaleerd en de energiebesparingsmaatregelen worden bewaakt.

 

Figuur 2 Verwacht Primair energiegebruik voor en na de verduurzamingsmaatregelen

Door dit steeds te volgen kan gedifferentieerd worden gemeten of de betreffende energiebesparende maatregelen een duurzamer gebouw opleveren. Tegelijkertijd worden door de opdrachtgever ook de kosten bewaakt van de betreffende maatregel, zodat dit informatie oplevert welke maatregelen het beste rendement opleveren.

Niet alle informatie is zonder meer beschikbaar. De voeding van een regelkast wordt bijvoorbeeld gemeten en daar vanuit worden pompen en ventilatoren gevoed, zodat dit niet direct duidelijk is of en wanneer dit dan pompen of ventilatie betreft. Een deel van de informatie zal herleid moeten worden bijvoorbeeld door met schakeltijden te kijken wat een pomp en wat een ventilator gebruikt. Een informatief platform moet dus de flexibiliteit bieden om dit soort informatie te kunnen toevoegen.

Streven is eerst met de basisinformatie aan de slag te gaan en de processen van een opdrachtgever hierop aan te laten sluiten voordat (te) uitgebreide en complexe meetvoorzieningen worden aangebracht. Vaak is er al meer informatie beschikbaar dan men beseft. Halmos Adviseurs heeft ervaring met gericht en effectief uitwerken van kosteneffectieve meetvoorzieningen en helderheid te scheppen in de data die daarmee wordt verzameld.

""