jaar 2022

Langeveld gebouw Erasmus Universiteit Rotterdam

Beschrijving

Het Langeveld gebouw Erasmus Universiteit Rotterdam


Het Langeveld Building is uniek door de toepassing van een innovatief en revolutionair ventilatiesysteem dat maximaal gebruik maakt van de natuurlijke krachten. Dit zogenaamde Earth, Wind & Fire systeem is door Halmos geïnitieerd en ontworpen in opdracht van  BAM.

Het systeem maakt maximaal gebruik van windkracht door op de wind gerichte luchtinlaat en een venturi in de afzuiging. De buitenluchtaanzuig wordt middels een klimaatcascade voortgestuwd en geklimatiseerd. In een verticale schacht wordt water gesproeid waarmee de lucht wordt gekoeld of verwarmd, gewassen en waardoor de luchtdruk toeneemt. Deze lucht wordt door een transportsysteem met een zeer lage weerstand verspreid in het gebouw. Centraal wordt de lucht afgevoerd door een zonneschoorsteen. Dit systeem zorgt ervoor dat het totale energieverbruik van ventilatoren, koeling en verwarming circa 50% lager is dan een luchtbehandelingssysteem met luchtbehandelingskasten. Back up ventilatoren zorgen voor een garandeerde luchtstroom. Een geïntegreerd warmteterugwinsysteem zorgt ervoor dat geen energie wordt verspild. Hiermee wordt ook extra warmte gewonnen voor warmteladen in het WKO-systeem.

Door de luchttoevoer en door vloerverwarming en vloerkoeling wordt de temperatuur in de ruimten geregeld.

Er wordt 130.000 m³/h geventileerd dat voor 3000 leerlingen een zeer hoge luchtkwaliteit biedt.

Het gebouw is ongeveer 8.750 m² groot en is een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Bij de bouw zijn zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt, die onder meer afkomstig zijn van andere gebouwen van de Erasmus Universiteit. De constructie van het atrium is uitgevoerd met boomstammen, afkomstig van een door Staatsbosbeheer beschermd natuurgebied in het kader van natuurbeheer.

Verder is het gebouw geheel energieneutraal. Het wekt zijn eigen energie op door zonnepanelen op het dak en maakt gebruik van een warmtepomp en WKO. Het dak doet eveneens dienst als waterbuffer bij zware regenval. Hierdoor is het gebouw klaar voor eventuele klimaatveranderingen. Door een rijke variatie aan lokale beplanting in het atrium en de toepassing van groene wanden is er échte natuur zichtbaar en voelbaar in het gebouw.

Door de centraal gegroepeerde kernen strategisch te positioneren is een flexibel aanpasbaar gebouw ontstaan.

Alle genomen maatregelen hebben ertoe geleid dat een BREEAM Outstanding certificaat is behaald.

Het gebouw is in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.

Voor nadere informatie zie link http://lnkd.in/ey4q6NHV

 

               

Atrium met boomstammenconstructie en veel groen          Gevelaanzicht met zonneschoorstenen en                                                                                                                        combinatie luchtaanzuig en venturi op het dak                                                       
 Sproeiers boven in de cascadeschacht

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw

meer over Ron van der Plas

Opdrachtgever

BAM Groep

Architect

Paul de Ruiter Architects

Omvang

Totaal gebouwoppervlak: 8.750 m2

Ron van der Plas

Directeur/ Adviseur Werktuigbouw +31651997998

"Geen werk te klein of te simpel, maar ook niet te groot of te ingewikkeld"

Op bijna elke plek in ons land kom je wel een project van ons tegen. Ook is er geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan.

'In 34 jaar Halmos ben ik vooral trots op de vele prachtige projecten die wij samen met fantastische collega's hebben gerealiseerd. Rijdend door Nederland kom je op bijna elke plek wel een project van ons tegen. Ook is er vrijwel geen type gebouw waar Halmos in al die jaren nog geen ervaring mee heeft opgedaan. Tegelijk ben ik trots op de vele duurzame relaties voor wie wij met regelmaat onze diensten mogen uitvoeren, zoals Schiphol, IKEA, Universiteit Leiden, Rijksvastgoed, Antonius ziekenhuis, VO Haaglanden en gemeenten zoals Utrecht, Haarlem en Den Haag.

Halmos is, als het gaat om innovatieve technieken, oplossingen en adviezen, een bewezen trendsetter. Dat bleek bijvoorbeeld bij het hoofdkantoor van Schiphol van 35.000m2. Al in 1993 hebben wij bij de realisatie de, voor die tijd zeer innovatieve techniek van warmte- en koudeopslag in de bodem mogelijk gemaakt. Ook kozen we daar voor de eerste integratie van verlichting, klimaat en zonweringsturing en de toepassing van klimaatplafonds voor verwarming en koeling. Nog steeds worden deze technieken toegepast en als innovatief aangemerkt. Twee jaar later, in 1995, adviseerden wij de eerste warmtepompintegratie in een WKO-systeem voor het Zwitserleven kantoorgebouw in Amstelveen. Het stadskantoor in Ypenburg, met de karakteristieke Haagse ooievaar als windgiek, is nog zo'n innovatief project. Daar ontwikkelden wij het concept van hybride en natuurlijke ventilatietechnieken met behulp van automatische ventilatieklepjes in de gevel en natuurlijke afzuiging via een schoorsteen en een windgiek. En wat te denken van het Arcus College in Heerlen, waar wij verwarming ontwierpen met gebruikmaking van warmte uit 700 meter diepe, oude mijngangen.
Voor ons bureau is werkelijk geen werk te klein of te simpel, maar ook geen project te groot of te ingewikkeld. Met onze kennis en enorme flexibiliteit weten wij op elke vraag en voor elke ambitie een financieel afgewogen advies te maken.'