Oplevering Bijlmer Parktheater

Op 09 februari 2009 is het Bijlmer Parktheater in Amsterdam opgeleverd. Het door Architectenbureau Paul de Ruiter ontworpen cultuurcentrum is de eerste theaterzaal in Amsterdam-Zuidoost. Door de ligging op de grens tussen het nieuwe Anton de Komplein en het Bijlmerpark moet het theater een impuls geven aan de sociaal-economische ontwikkelingen rond het plein. Het vormt tevens het beginpunt van een nieuwe culturele as, van Bijlmerpark to ArenAPoort.

Met zijn vorm en materiaalgebruik is het theater een markant gebouw. De basisvorm is een ellips, waarbij de verdiepingen licht verspringen ten opzichte van de begane grond. De gevel bestaat uit een combinatie van houten lamellen en stalen golfplaten, wat het gebouw een vloeiende en dynamische uitstraling geeft.

De glazen omloop rondom de grote zaal zorgt voor een ruime lichtinval. De lay-out van de zaal is flexibel, zodat voorzien wordt in de verschillende behoeften van de gebruikers. In de grote zaal met 277 stoelen kan geschoven worden met coulissen, en de in- en uitschuifbare tribunes kunnen in zowel circus- als theateropstelling worden geplaatst.

Naast de grote zaal beschikt het theater over een ruime foyer, studio’s, vergaderruimtes en kantoren. Dit voorjaar wordt het Parktheater in gebruik genomen.

 

bron + foto's: Architectenbureau Paul de Ruiter