3e Onderwijsgebouw Wageningen University & Research

3e Onderwijsgebouw Wageningen University & Research

3e Onderwijsgebouw Wageningen University & Research

De uitvoering van het 3e Onderwijsgebouw van de Wageningen University & Research (WUR) is van start gegaan.
Het 3e onderwijsgebouw is uiterst flexibel met een modulaire opzet. Het gebouw kenmerkt zich door een open structuur. Aan het atrium, die bijeenkomstfuncties en food pop-up voorzieningen herbergt, zijn de verschillende onderwijs- en laboratoriumruimten verbonden. Een ruime, centrale trap voert door het gebouw. Rondom deze trap is een diversiteit aan werkplekken te vinden. De opzet bevordert interactie en spontane ontmoeting. Rekening is gehouden met de benodigde aanpasbaarheid, óók voor de toekomst. Collegezalen kunnen met elkaar verbonden worden. En in de toekomst kunnen de collegezalen omgebouwd worden tot laboratoria.

Het 3e onderwijsgebouw is geen anoniem onderwijsgebouw, maar een duurzaam en leesbaar gebouw dat laat zien waaraan gewerkt wordt bij de WUR. Zo is van buiten te zien wat zich in het gebouw afspeelt. Het heeft een sterk eigen karakter, gekenmerkt door daglicht, overzicht en sterke relaties tussen binnen en buiten. Het sluit met zijn eenduidige vorm aan bij de overige gebouwen van de gehele campus. Voor de gevels is gekozen voor een integraal concept. Horizontale gevelbanden omsluiten het gebouw en lopen via de atria door van buiten naar binnen. Deze banden hebben verschillende functies uiteenlopend van passieve zonwering, opwekking van zonne-energie en reflectie van daglicht tot diep in het gebouw. De gevel op de begane grond zal transparant uitgevoerd worden om de relatie tussen binnen en buiten te versterken.
Het onderwijsgebouw is ontworpen volgens het BENG-principe. Zo wekt één van de gevels energie op. Het gebouw heeft daarnaast een ‘groene’ uitstraling. Planten vormen een belangrijk onderdeel in het interieur.
Bron Liag Architecten.